İstanbul'da çok sayıda sokak ismi 'ahlaka aykırı' olduğu gerekçesiyle değiştirildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, "gülünç ve ahlaka aykırı" olduğu gerekçesiyle 192 yol ve sokak isminin değiştirilmesine karar verdi.

İstanbul'da çok sayıda sokak ismi 'ahlaka aykırı' olduğu gerekçesiyle değiştirildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, AKP’nin eski ortağı Gülen cemaatini çağrıştırdığı iddiasıyla İstanbul genelinde “Gülen” ve “Paralel” gibi kelimelerden oluşan ya da gülünç ve ahlaka aykırı görülen 103 yol ve sokak isminin değiştirilmesini oy birliğiyle onayladı. İsmi değişen yerler arasında Gülen Caddesi, Hakan Şükür, Zaman, Samanyolu, Sızıntı, Aksiyon, Cihan, Himmet, Hizmet, Dumanlı gibi sokak isimleri de var.

İstanbul genelindeki “Gülen” ve “Paralel” gibi kelimelerden oluşan veya anlamsız, gülünç, ahlaka mugayir bulunan 192 yol ve sokak isminin değiştirilmesi teklif edildi. 103’ünün ismi değiştirildi.

Hürriyet’ten Fatma Aksu‘nun haberine göre, gelen şikayetler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın konuyla çalışması neticesinde belirlenen sokak isimlerinin değiştirilmesine; AKP, CHP ve MHP’li meclis üyeleri hep birlikte olumlu oy kullandı.

GÜLEN CADDESİ, ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR OLDU

Kararla, Eyüp ilçesinin Akşemsettin ve Çırcır Mahalleri arasındaki ‘Gülen Caddesi’nin ismi, Şehit ‘ÖmerHalisdemir Caddesi’ olarak değiştirildi. Ayrıca 25 ayrı ‘Gülen’ isimli sokağa Şehit Polis Erdem Özçelik, Şehit İhsan Yıldız, Jandarma Er Ferit Demir, Diriliş, Gökırmak gibi anlamlı isimler verildi.

Tuzla Postane Mahallesi’nde yer alan ‘FETÖ’ sanığı eski futbolcu Hakan Şükür Sokağı’nın ismi ise, Şehit Halil Kantarcı olarak değiştirildi. Ayrıca; 4 ayrı ‘Paralel’ isimli sokağın ismi başka isimlerle değiştirilirken, ‘FETÖ’ çağrışımı yaptığı belirtilen Zaman, Samanyolu, Sızıntı, Aksiyon, Cihan, Himmet, Hizmet, Dumanlı gibi sokak isimleri de gelen şikayetler üzerine değiştirildi.

BUNLAR DA ‘AHLAKA MUGAYİR’ GÖRÜLENLER

Öte yandan; Yuvarlak, Torbacılar, Fak, Zenne, Topel, Bayırgülü, gibi ahlaka mugayir görülen isimler ile Kandil, Güvenkandili gibi terör örgütünü çağrıştıran sokak isimleri değişen isimler ile Harem, Aşkım, Kısrak, Belleten, Kadeh, Huylu, Pıtrak, Kekevi, Diker, Çerçi, Garzan, Eğrelti, Kısanta, Aranır, Albız, Çalkantı, Akışlı, Gazino, Mabeyn, Selam, Selamsız, Beliğ, Çuha, Şecaat, Çakalı, Koş, Delikoç isimleri ile rakam ve harften oluşan sokak isimleri de yer alıyor.