İstanbul'da 400 yaşındaki çınar motorlu testereyle oyulup bu hale getirildi!

Silivri'de yaklaşık 400 yıllık çınar ağacı kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce tahrip edildi.

İstanbul'da 400 yaşındaki çınar motorlu testereyle oyulup bu hale getirildi!

İstanbul’un Silivri ilçesinde 400 yıllık bir çınar ağacına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce oyularak zarar verildi. Anıt ağacın gövdesinde define arayan birileri tarafından bu hale getirildiği öne sürülüyor.

Silivri Millet Bahçe mesire alanındaki ağaca motorlu testere kullanılarak büyük hasar verildi. Silivri Belediyesi çalışanları tarihi ağacı hayata döndürmeye çalışıyor. Belediye ekipleri ve çevrede yaşayanlara göre ağaç defineciler tarafından kesildi. İnanışa göre, mübadele döneminde göç edenlerin çınar ağaçları içine altın sakladığı rivayeti yıllardır bölgede anlatılıyordu.

Dolgu yapıldı

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerini harekete geçirerek, tahrip edilen çınarda ağaç restorasyonu başlattı.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri öncelikle mantar ilacıyla ağacın içini yıkayarak, steril hale getirdi. Aşı macunuyla sıvanarak havayla teması kesilen ağaç kovuğunun içi dolgu malzemesiyle dolduruldu. Üzeri ince gözenekli krom tel ile çevrelenen ağaç için yapay doku oluşturuldu. Zarar gören ağaç dokularının tedavisi sağlanarak, ağaç restorasyonu tamamlandı. Dolgu ve aşılama işlemlerinin tutması halinde anıt ağacın bir 4 asır daha yaşayabileceği belirtiliyor.