İstanbul Tabip Odası: Gülmen ve Özakça için Wernicke-Korsakoff'a davetiye çıkarılıyor!

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç, tutuklu bulunan ve açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya B-1 vitamini verilmemesine tepki gösterdi.

İstanbul Tabip Odası: Gülmen ve Özakça için Wernicke-Korsakoff'a davetiye çıkarılıyor!

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç, tutuklu bulunan ve açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya B-1 vitamini verilmemesine tepki gösterdi.

Gülmen ve Semih Özakça’nın bulunduğu cezaevlerinde, aileler tarafından içeri verilmek istenen B-1 vitaminine izin verilmediği ortaya çıkmıştı. Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça, “Semih B1 vitamini alamamaktan şikayetçi” derken, “El konulan B1 vitamininin verilmesini istiyor. B1 vitaminini alamamanın kendisini olumsuz etkilediğini söyledi” diye konuşmuştu.

BirGün‘de yer alan habere göre, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, uzun süreli açlık grevlerinde hayatı önem taşıyan B-1 vitaminin alımının engellenmesinin Wernicke-Korsakoff sendromuna davetiye çıkartmak anlamına geldiğini söyledi. Dr. Mengüç, açlık grevlerinin insanın ruh ve beden sağlığı açısından ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu hatırlatarak, B-1 vitamini alınmadığı takdirde kişinin yaşamını tek başına idame ettiremez hale geldiğine dikkat çekti.

“Çok ciddi hasarlar meydana gelebilir”

Dr. Mengüç, iki eğitimcinin hijyenik bir koşulda tutulmalarının da önemli olduğunun altını çizerek, “Hijyenik koşullarının olmadığı, güneş ışınlarının ulaşmadığı bir ortamlarda normal insanlarda bile çok ciddi ruhsal ve bedensel hasarlar meydana geliyor. Bu koşulların 2.5 aydır açlık grevinde olan insanlar nasıl etkileyeceğini bir düşünün. Gülmen ve Özakça’nın bu koşullarda tutulması insanlık adına utanılacak bir tablodur” diye konuştu. Dr. Mengüç, iki eğitimcinin mutlaka her gün kontrollerinden geçirilmesi gerektiğini önemine değinerek, Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası’nın böyle bir süreçte mutlaka müdahil olması gerektiğini kaydetti.