İsrail Filistinli aydını yargısız infaz etti

İsrail Filistinli devrimci aydın Basil El Araj'ı yargısız bir biçimde infaz etti.

İsrail Filistinli aydını yargısız infaz etti

İsrail silahlı güçlerinin Ramallah’ta geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlediği operasyonda bir direnişçinin öldürüldüğü duyuruldu. İsrail güçleri tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada Basil El-Araj isimli direnişçinin silahlı güçlerle çatışmaya girdiği ve çatışma sonucunda ölü ele geçirildiği duyurulmuştu. İsrail tarafından paylaşılan fotoğraflarda öldürülen Araj’ın “silahı” basın kuruluşlarına servis edilmişti.

Filistin yönetiminin elinde bulunan ve Kudüs ile sınır bölgesi olarak geçen Ramallah’ta yaşananların ardından Filistinli farklı siyasi güçler bir çatışma yaşanmadığını duyurdu. Filistin’in üçüncü büyük siyasi partisi olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından yapılan yazılı açıklamada bir çatışmanın yaşanmadığı belirtilirken, Araj’ın İsrail işgal güçleri tarafından yargısız infaz edildiği belirtildi.

“Siyonist güçlere karşı mücadele eden devrimci bir aydındı”

FHKC tarafından yapılan yazılı açıklamada Araj’ın genç bir devrimci aydın olduğunu ifade ederken, Araj’ın politik bir eylemci olduğunun altı çizildi. Yazılı açıklamada, Araj’ın işgalci Siyonist güçlere karşı devrimci bir aydın olarak mücadele ettiği belirtildi.

31 yaşındaki Basil El Araj’ın  FHKC Genel Sekreteri Ahmad Sa’adat için yürütülen özgürlük kampanyasında görev aldığı bilinirken, bu kampanyanın yürütülmesi esnasında göz altına alınmış 6 ay tutuklu kalmıştı.

“Araj’ın katledilmesine Filistin yönetimi göz yumdu”

El Araj Filistinli genç bir yazar olarak bilinirken, özellikle Filistin sözlü tarihi üzerine çalışıyordu. Bu çalışmaları farklı ülkelere de taşıyan Araj, politik olarak da bilinen bir figürdü. Araj’ın katledilmesine diğer siyasal güçler de tepki gösterirken, Filistin Ulusal Partisi duruma ilişkin “bu bir cinayet” açıklaması yaptı. Ayrıca Filistinli güçler, Araj’ın katledilmesinden Filistin hükümetini de sorumlu tutuyor.

Filistin davasını savunduğunu iddia eden AKP ve Filistinli İslamcı güçler duruma ilişkin herhangi bir açıklama şimdiye kadar yapmadı. Bilindiği üzere AKP İsrail ile 2015 sonrası yeni anlaşmalar yapmış ve Mavi Marmara gerilimi ardından yeniden ilişkiler kurmuştu.