İslamcıların kolunu kırdığı 'Akdeniz' yeniden Beyoğlu'na dönüyor ama...

1986 yılında yitirdiğimiz heykeltıraş İlhan Koman'ın islamcılarca kırılan 'Akdeniz' heykeli 'sermaye vesayeti'nden kurtulamıyor.

İslamcıların kolunu kırdığı 'Akdeniz' yeniden Beyoğlu'na dönüyor ama...

1986 yılında yitirdiğimiz heykeltıraş İlhan Koman’ın 2014 yılında islamcıların ‘Gazze protestosu’ sırasında kırdığı ‘Akdeniz’ heykeli yıllar sonra Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne dönüyor. Ancak heykel önceki gibi cadde üzerindeki Galatasaray Meydanı’nda değil, buraya yakın noktada bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat binasında sergilenecek.

İlhan Koman, 4 tonluk ‘Akdeniz’ heykeli için İstanbul’daki atölyesinde 1978-80 yılları çalıştığı sırada, 12 milimetre kalınlığında toplam 112 adet metal plaka kullanmıştı. Metal levhaların yan yana getirilmesiyle oluşturulan, kollarını açmış bir kadın figürü olan bu heykel ilk olarak, 1980 yılında Şişli Büyükdere Caddesi’ndeki Halk Sigorta binasının önüne dikilmişti.

Heykel daha sonra bir süre Galatasaray Meydanı’nda, bir süre de Levent’teki Yapı Kredi Binası’nın önünde sergilendi. Ancak 2014 yılında İstanbul Levent’te İHH, Mazlumder gibi gerici örgütlerin gerçekleştirdiği ‘Gazze’ protestosunda göstericiler heykelin kolunu kırdı.

akdeniz heykeli kırildi ile ilgili görsel sonucu

Heykelin tamir işi daha önce de heykelin röprodüksiyonunu yapan ve heykeli çok iyi tanıyan Ferit Özşen tarafından yerine getirilmişti. Tamir edilen heykel, daha sonra yeniden Levent’te iş merkezlerinin arasındaki tartışmalı yerine konuldu. Ancak yıllarca dışarıda da olsa ‘sermaye vesayeti’nden kurtulamayan heykel, şimdi ise tam olarak Yapı Kredi’nin ‘kültür sanat’ adı altındaki faaliyetlerinin parçası olarak bina içine sokulacak.

‘Üçüncü kat’a taşınacak    

Sanatatak‘ta yer alan bilgiye göre, heykel, Yapı Kredi Kültür Sanat binasının üçüncü katına taşınacak. 13 Eylül’de açılacak binada, ‘Akdeniz’ de binanın lise tarafında caddeden görülebilecek bir konuma yerleştirilecek.

İlhan Koman’ın oğlu Ahmet Koman, babasının bir deniz âşığı olduğunu belirterek, “Zaten külleri de denize saçıldı. Heykelin bir deniz kenarında yer almasını dilediğini söylerdi.” demişti.                                                                                                                                                                                                                                                                                        

İlhan Koman 'Akdeniz'i yaparken...

İlhan Koman ‘Akdeniz’i yaparken…