IŞİD'in kan gölüne çevirdiği Musul'da 74 toplu mezar bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ın Musul kentinin IŞİD'den kurtarılması sürecinde en az 2 bin 521 sivilin hayatını kaybettiğini, 824 bin sivilin yerinden edildiğini, 74 toplu mezar bulunduğunu ve IŞİD mensuplarının işlediği suçların uluslararası suçlar kapsamında yer aldığını bildirdi.

IŞİD'in kan gölüne çevirdiği Musul'da 74 toplu mezar bulundu

Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonu hakkındaki BM raporunda, “IŞİD üyeleri, uluslararası suçlar kapsamında cezalandırılmalı” ifadesine yer verildi. BM raporunda, sivillere yönelik toplu gözaltılar olduğu, sivillerin kalkan olarak kullanıldığı ve bölgeden kaçanların ayrım gözetmeksizin hedef alındığı kaydedildi.

Raporda, IŞİD’in yaptığı soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları gibi uluslararası suçların cezalandırılması için BM Güvenlik Konseyi ile BM İnsan Hakları Konseyi’ne ve uluslararası topluma gerekli adımları atma çağrısında bulunuldu. Uluslararası suçların cezalandırılması için Irak’ta gerekli mahkemelerin ve mekanizmanın olmadığına işaret edilen raporda, “Irak’taki mahkemelerin ülkedeki uluslararası suçları yargılama mekanizması yok ve Irak, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taraf ülkeler arasında yer almıyor ve UCM’nin yargılama yetkisini kabul etmiyor” değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, “Musul’daki askeri operasyon sırasında çoğunlukla IŞİD saldırıları nedeniyle en az 2 bin 521 sivil hayatını kaybetti. Bunlardan 741’i infaz edildi. Ayrıca, bin 673 sivil yaralandı ve 824 bin sivil yerinden edildi” bilgisi paylaşıldı. Bölgedeki toplu mezarlarda birçok cesede ulaşıldığının ifade edildiği raporda, “Irak’ta daha önce IŞİD’in kontrolü altında bulunan bölgelerde 2014’ten beri en az 74 toplu mezar bulundu.” ifadesi kullanıldı. Askeri operasyon sırasında 461 sivilin de Irak ordusunun düzenlediği hava saldırıları nedeniyle hayatını kaybettiğinin belirtildiği raporda, Irak hükümetine bu suçların soruşturulması çağrısında bulunuldu.