İşçi düşmanı DHL'de sömürü koşulları: "Gençken seni alıyor, enerjini sömürüp bir kenara atıyor"

DHL'de çalışırken sendikada örgütlenmeleri nedeniyle işinden atılan işçiler, direnişlerinde 109 günü geride bıraktı.

İşçi düşmanı DHL'de sömürü koşulları:

Uluslararası kargo tekeli DHL Express’te çalışırken sendikada örgütlenen ve işten atılan 9 işçinin firma önünde başlattığı direniş devam ediyor. İşçiler 109 günü geride bırakan direnişlerine geri alınıncaya kadar devam edeceklerini ve kazanacaklarından emin olduklarını belirtiyor.

İstanbul’un Bağcılar ilçesi Güneşli mahallesinde bulunan DHL Express Genel Merkezi önündeki direniş çadırında eylemlerinde devam eden işçiler, şirketlerinde yaşanan sömürü koşullarını “35 yıllık firmada emekli olan kişi sayısı 6-7 kişiyi geçmiyor” sözleriyle anlattı.

Direnişlerinde 4’üncü ayını devirmeye yaklaşan işçiler “Biz kazandığımıza eminiz, sadece sürecin bitmesini bekliyoruz” diyerek mücadelelerinin kazanımla biteceğine olan inançlarını ortaya koyuyor.

Gençken sömürüp sonra kenara atıyor

Manifesto‘ya konuşan bir işçi işten atılma süreçlerini ve şirketteki sömürü koşulları şu sözlerle ifade etti:

“Anayasal hakkımız olan sendikalaşma hakkımızı kullandığımız için işimizden atıldık. Burada sendikamızla birlikte direniyoruz. Sendikalı olmamızın sebebi iş güvencesi. Çünkü DHL 35 yılı aşkındır bulunan bir firma ve emekli olan kişi sayısı 6-7 kişiyi geçmiyor. Şirket burada şunu yapıyor: Gençken seni alıyor, enerjini sömürüp bir kenara atıyor.”

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

Direnişle birlikte atılmalar durdu

İşten atıldıktan sonra direnişe geçtiklerini kaydeden işçi, “Direnişimizle birlikte işten atılmalar olmadı. Ufak tefek basılar oluyor ama artık şirket durumu kabul etmeye başladı.” diyerek firmadaki çalışanlar adına şimdiden bir kazanım elde ettiklerini belirtirken, “Burada biz çoğunluğu aldık ama antidemokratik yasalar nedeniyle çoğunluğa itiraz var. Ondan dolayı bir mahkeme süreci devam ediyor. Biz kazandığımıza eminiz, sadece sürecin bitmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Amacımız haklarımıza saygı

Bir başka işçi ise eylemlerine ilişkin “109 gündür burada kapı önünde direniyoruz. Sendikalı olduğumuz ve içerideki işçileri sendikaya üye olmaya teşvik ettiğimiz için işten atıldık. Amacımız atılan işçilerin geri alınması ve içeride çalışan işçilerin sendikal haklarına saygı duyulması.” ifadelerini kullandı.

Geri döneceğiz ve daha iyi şartlarda çalışacağız

5 yıldır DHL’de çalıştığını belirten Gökhan isimli işçi de mücadelelerini ve kazanacaklarına olan inancını “109 gündür direniyoruz. Umarım demiyorum, kazanacağımıza çok eminim. İlk gün buraya oturduğumuz anda kazanacağımızı anlamıştık zaten. İşimize geri döneceğiz ve iş arkadaşlarımızla daha iyi şartlarda çalışacağız.” sözleriyle ifade etti.