İran'daki gösterilere ABD'den destek

ABD, İran'daki gösterilere dair bir açıklamayla İran'daki göstericileri desteklediğini belirtti.

İran'daki gösterilere ABD'den destek

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla, İran’daki “barışçıl göstericilere” yönelik saldırıları kınarken, İran’ı da “haydut devlet” ilan etti.

Yayınlanan açıklamada şunlar söylendi:

“Amerika Birleşik Devletleri olarak İran’daki barışçıl gösterilere yönelik tutuklamaları kınıyoruz. Bütün ulusları, İran halkının temel hak taleplerini ve yolsuzluğun sona erdirilmesini açık olarak desteklemeye çağırıyoruz.” 

İRAN’DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İTİRAFI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 14 Haziran günü ABD Kongresinde yaptığı bir konuşmaya da değinildi. Tillerson bu konuşmasında, İran’da barışçıl bir yoldan rejim değişikliğine öncülük edecek unsurları desteklediğini belirtmişti.

İRAN’IN BÖLGESEL POLİTİKALARINA KARŞILAR

Ekonomik taleplerle başlayan gösteriler ilerleyen saatlerde İran hükümetine karşı protestolara dönüştü. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Meşhed’deki temsilcisi olan Ayetullah Ahmed Alamolhoda da birkaç kişinin yüksek fiyatlarla ilgili protestolardan faydalanıp İran’ın bölgesel çatışmalara katılmasına karşı sloganlar attığını savunarak, “Güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri isyancıları kendi hallerine bırakırsa, düşmanlar yayınlayacakları görüntüler ve fotoğraflar ile İran İslam Cumhuriyeti’nin Meşhed’de devrimci temelini kaybettiğini söyleyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

Gösterilere ilişkin yayınlanan görüntülerde eyleme katılan yüzlerce kişinin ‘Diktatöre ölüm’, ‘ Ruhani’ye ölüm’ gibi sloganlar attığı görüldü. Eylemciler ‘Gazze değil, Lübnan değil, hayatım İran’a feda olsun’ ve ‘Suriye’yi terk edin, bizi düşünün’ gibi sloganlar attı.