Irak'ta Şii Sadr ve 'komünist' işbirliği

Irak'ta Mukteda Sadr önümüzdeki seçimlerde bir 'komünist'i başbakanlığa aday göstermek için çalışma başlattı.

Irak'ta Şii Sadr ve 'komünist' işbirliği

Irak’ta Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr’ın önümüzdeki seçimlerde bir ‘komünist’i başbakanlığa aday göstermek için çalışma başlattı.

Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr’ın önümüzdeki seçimlerde Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Raid Fehmi’yi başbakanlığa aday göstereceği iddia edildi.

YDH‘nin haberine göre, Londra’da yayımlanan Katar sermayeli Kudsu’l- Arabi gazetesine açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Mukteda Sadr’ın Irak’ta taifeciliğe (bölünmeye) karşı olan bir grup oluşturmak için diğer Iraklı siyasi liderlerle istişarelerde bulunmak üzere Ali Semisem başkanlığında bir istişare heyeti oluşturduğunu söyledi.

Söz konusu kaynak, müzakerelerin Sadr Hareketi siyasi heyetinin Bağdat’ın Rısafe semti yakınlarındaki el-Cadiriye bölgesinde bulunan karargahında yapılacağını öne sürdü.

Komünist Partisi’nin gelecekte yapılacak siyasi mitinglerde Sadr Hareketi’nin en büyük müttefiki olacağının iddia edildiği haberde, Mukteda Sadr’ın da komünist partiden bir kişiyi başbakanlığa aday göstereceği ifade edildi.

Irak Komünist Partisi, Irak’ın 2002 yılındaki ABD tarafından işgaline destek vermesi ve ABD bayrağıyla eylem yapmasıyla hatırlanıyor.

Sadr Hareketi ise yaklaşık 11 yıl aradan sonra Suudi Arabistan’ın resmi daveti üzerine başkent Riyad’a gitmişti. Irak’ın önemli Şii din adamlarından olan ve kurduğu Mehdi Ordusu ile uzun süre Amerikan işgaline karşı savaşan Mukteda es-Sadr’ın Suudi Arabistan’a ziyareti sürpriz yaratmıştı.