Irak Ordusu Kerkük Valiliği'ne bayrak astı

Irak Ordusu Kerkük Valiliği'ne bayrak astı

Irak Ordusu Kerkük Valiliği'ne bayrak astı

Reuters ajansı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kerkük’ün merkezindeki valilik binasının Irak elit güçlerinin kontrolüne geçtiğini, bu sırada çatışma yaşanmadığını duyurdu. Haberde, ABD eğitimli elit güçlerin valilik binasına yaklaşık on Humvee ile geldiği belirtildi.

 

Rafinelerde üretim durdu
Kerkük’te peşmerge kontrolünde bulunan Havana ve Bay Hasan petrol rafinerilerinde üretimin durdurulduğu öne sürüldü. Reuters’a konuşan bir kaynak, Kürt operatörlerden aldığı bilgiye göre rafinerilerdeki sivil çalışanların evlerine gönderildiğini söyledi. Buna göre, güvenlik endişesi geçene dek iki rafineride de üretim yapılmayacak. Reuters’ın kaynağının verdiği bilgiye göre, Havana ve Bay Hasan rafinerilerinde günde 350 bin varil petrol üretiliyor.

Kerkük’te şu an merkezi hükümetin kontrolünde bulunan Kuzey Petrol Şirketi’nin rafinerisinde üretimin devam ettiği belirtiliyor.

 

İbadi Irak bayrağının asılmasını emretti
Irak Başbakanı Haydar el İbadi ayrıca Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Irak bayrağının asılması emrini verdi.

 

 

Tuzhurmatu’da Irak Ordusu kontrol sağladı
Irak ordusu Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladı.
Irak devlet televizyonunun haberine göre, Irak ordu birlikleri, Tuzhurmatu’ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi. 
Peşmerge ile Irak güçleri arasında dün Tuzhurmatu’da saatlerce çatışma yaşanmıştı.
Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük’ün Dakuk ilçesinde de Irak ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.

İbadi’den Peşmerge’ye çağrı
Irak Başbakanı Haydar el İbadi de peşmerge güçlerine Irak federal yetkililerine bağlı hareket etmeleri çağrısında bulundu.

 

Irak Ordusu’na denk gücümüz olmadığı için çekilmek zorunda kaldık

Irak’ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen KYB Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Resul, Kerkük’te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, “Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı” dedi.