İnternetten film paylaşana ceza geliyor

İnternetten korsan film ve dizileri paylaşma eylemlerine gelecek cezalarla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.

İnternetten film paylaşana ceza geliyor

İnternetten korsan film ve dizileri paylaşma eylemlerine “internet yavaşlatma” cezası verilmesine ilişkin düzenleme geliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kamuoyunun görüşüne açılan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik hazırlanan yasa taslağında bulunan cezai yaptırımların nasıl uygulanacağına yönelik detaylar netleşmeye başladı.

Yasa taslağıyla dijital dünyada yaşanan hak ihlallerine yönelik tedbirler kapsamında, internet yavaşlatma cezası da bulunuyor. Ancak bu ceza korsan filmleri izleyen değil, yayan bireysel internet kullanıcılarını kapsıyor. Buna göre, bireysel internet abonelerinin internetten herhangi bir filmi izlemeleri veya indirmeleri, cezai yaptırımların içerisinde yer almayacak. Fakat bir abone, indirdiği filmi “Torrent” gibi dosya paylaşım programları üzerinden yükleyip, farklı kullanıcılarla paylaşıyorsa “internet yavaşlatma” cezasıyla da karşı karşıya kalacak.

 

Erişim tamamen engellenecek

Dijital alanda getirilmesi planlanan ikinci kritik düzenleme ise ihlalci internet sitelerine erişimin engellemesine yönelik olacak.

Bu kapsamda “Uyar-kaldır” olarak bilinen ve internet ortamında çeşitli web siteleri aracılığıyla eserleri izinsiz kullanılan ve paylaşılan hak sahipleri, bu yasa dışı kullanım veya paylaşımın kaldırılması için doğrudan internet sitesini uyarabileceği gibi doğrudan savcılığa da başvurabilecek.

Ayrıca vizyona girmek üzere olan bir sinema filminin izinsiz bir şekilde internet üzerinden paylaşılması durumunda filmin yapımcısı zaman kaybetmeden ve uyarı prosedürünü işletmeden de savcılıktan derhal siteye erişimin engellenmesini talep edebilecek. İnternet sitesi faaliyetlerinin genel olarak izinsiz içerik ve eserlerin paylaşılmasına yönelik olması halinde ise sitenin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.