İngiliz ordusunda neo-Nazi yapılanması

İngiliz ordusuna mensup iki asker, yasaklı neo-Nazi grup Ulusal Hareket üyesi olmakla suçlanıyor.

İngiliz ordusunda neo-Nazi yapılanması

Son dönemde Avrupa’da ciddi bir artış gösteren ırkçı ve neo-Nazi grupların İngiltere ve Büyük Britanya genelinde de yayıldığı gözlemleniyor.

İkisi İngiliz ordusuna mensup askerler olmak üzere toplam üç kişi, daha önce yasaklanan neo-Nazi grup “Ulusal Hareket” üyesi olmakla suçlanıyor. 5 Eylül günü de dördü asker olmak üzere toplamda beş kişi gözaltına alınmış, dört asker Ulusal Hareket adlı gruba üye olmak ve terör suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Batı Midlands bölgesi polisinin yaptığı açıklamaya göre, Alexander Deakin (22), Mikko Vehvilainen(32), ve Mark Barrett (24) adlı üç kişinin, yasaklı neo-Nazi grup Ulusal Hareket’e yönelik düzenlenen bir soruşturma çerçevesinde bu grubun üyesi olmak ve terör suçlarıyla ilgili suçlandığı belirtiliyor.

Polis yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre Deakin terör eylemleri düzenlemek ve neo-Nazi grubun yayınlarını çıkarmak üzere kullanılacak dökümanlara sahip.

Ulusal Hareket grubu

İngiliz hükümeti tarafından terörizm yasaları çerçevesinde 2016 yılının Aralık ayında yasaklanan neo-Nazi grup, göçmen karşıtı, homofobik ve Hitler hayranı. İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’u öldüren ırkçıyı desteklemelerinin ardından gündeme gelen grup, İngiltere’de yasaklanan ilk neo-Nazi grubu.