İmam Hatip sayısında artış, İmam Hatipli sayısında...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgiyi artırmak için yaptığı yoğun çalışmalara ve sağlanan tüm fiziki imkanlara rağmen imam hatiplerin öğrenci sayısı son iki yılda yüzde 9.34 oranında düştü.

İmam Hatip sayısında artış, İmam Hatipli sayısında...

Cumhuriyet’in haberine göre, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) imam hatip okullarına ilişkin sorduğu sorulara yanıt olarak verilen resmi rakamlar üzerinden bir rapor hazırladı.
Rapora göre; imam hatip lisesi sayısı 2006-2015 yılları arasında 3.2 katına, öğrenci sayısı da 4.6 katına çıktı. İmam hatip lisesi sayısı son iki yılda da yüzde 26.36 artarak 2017-2018 öğretim yılında 1452’ye yükseldi ancak son iki yılda imam hatip öğrencisi sayısı yüzde 9.34 azaldı.

Altay, raporuna şu notları düştü:

“Bu azalış imam hatip liselerinin akademik anlamda başarısının düşüklüğü ile doğrudan ilintilidir. 2017 LYS lise türlerine göre TM (Türkçe-Matematik) puanı ortalamalarına bakıldığında fen lisesi öğrencilerinin 340, sosyal bilimler lisesi 318, özel lise 241, Anadolu lisesi 234, Sağlık meslek lisesi 199, imam hatip lisesi öğrencilerinin ise 180 ortalama puan aldıkları ortaya çıkmıştır. Bir diğer neden ise dini eğitim diye çıkılan yolda eğitim dinselleştirilmiş, görüleceği üzere toplum bunu reddetmiştir. Bu durum; sosyologlara araştırma konusu, AKP’ye ise ders olmalıdır.”

Altay, raporda okul türlerine göre, okul başına düşen öğrenci sayılarını da ayrıca işliyor:
“Anadolu imam hatip lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarında okul başına 181 öğrenci düşerken, ortaokullarda ise 309 öğrenci düşmektedir. Sonuç olarak normal ortaokulların Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarından yüzde 70 daha kalabalık olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, Anadolu Liselerinin Anadolu İmam Hatip Liselerinden yüzde 51.28 oranında daha kalabalık olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.”