İmam hatip dayatması: Tam 191 ilçenin başka seçeneği yok!

Eğitimde gerici saldırılara hız veren AKP'nin imam hatip dayatmasının dehşet verici boyutu rakamlarla ortaya çıktı.

İmam hatip dayatması: Tam 191 ilçenin başka seçeneği yok!

Eğitimde adım adım şeriat düzenini yerleştirme çalışan AKP’nin imam hatip okullarının açılmasına yönelik nüfus şartını değiştirmesinin ardından ülkenin 5’te birinde sadece imam hatip okulları açılabileceği belirlendi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni‘nin haberine göre, Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi raporunda, fen lisesi, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını zorlaştıran MEB’in Türkiye’deki 191 ilçede sadece imam hatip açılabilmesini sağladığı belirlendi. Bakanlık, bu okullara talepleri artırmak için geçen mayısta yayımladığı 2017-2018 ders çizelgelerinde sadece imam hatip liselerine kendi programlarının yanı sıra fen, sosyal bilimler, yabancı dil, sanat, spor liseleri programlarını da uygulama hakkı vermişti. Eğitim-İş, bu ayrıcalığın iptali için yargıya gitti.

Zorunlu dini okul

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın haziran ayında yayımladığı “Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği”ni inceleyen raporu, bakanlığın imam hatiplere ilişkin projelerini gözler önüne serdi. İmam hatip açılmasını kolaylaştıran yönetmelikle Türkiye’nin 5’te biri eğitim kaliteleri, ders içerikleri ve sınav başarıları ile tartışma yaratan dini okullara mahkûm edildi. Yeni açılacak tüm okullara abdesthane, kadın ve erkek için ayrı ayrı olmak üzere mescit zorunluluğu getiren MEB’in yönetmeliğini inceleyen “Mecburi istikamet: İmam Hatip Liseleri” başlıklı rapor, eğitimde zorunlu dinselleştirmeyi gözler önüne serdi.