İlhan Cihaner, Erdoğan'ın Sezer'le ilgili iddiasını bitirdi: Bu kadar açık yalan acziyetin işareti

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Erdoğan'ın 10. Cumhurbaşkanı Sezer'le yaşadığını iddia ettiği bir 'atama' krizine ilişkin açıklama yaptı.

İlhan Cihaner, Erdoğan'ın Sezer'le ilgili iddiasını bitirdi: Bu kadar açık yalan acziyetin işareti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün Gaziantep’teki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Başbakanlığı döneminde önceki Cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer’le yaşadığı ‘atama’ hikayesine ilişkin CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner’den açıklama geldi.

Erdoğan’ın başkanlık propagandası için sık sık kullandığı “çift başlılık sorunu”na örnek olarak anlattığı iddiasına göre, dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi talebini, Şimşek’in eşini başörtülü sandığı için reddetmişti. Erdoğan Sezer’i ikna etmek için “Mehmet Beyin eşi başörtülü falan değil hatta Amerikalıdır” demişse de başarılı olamamıştı.

Cihaner: Bu kadar açık yalan ve başörtüsü sömürüsü acziyetin işareti 

Ancak Erdoğan’ın  ana akım ve AKP medyasında da genişçe yer bulan ‘hikaye’siyle ilgili CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner’in Twitter’dan yaptığı paylaşımlar, olayın gerçek yüzünü ortaya koydu.

Cihaner, Merkez Bankası Başkanlığı için dönemin Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz’in, Başkan Yardımcılıklarına ise dönemin DPT Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir ve Merrill Lynch’in yöneticilerinden Mehmet Şimşek’in adının bulunduğu kararnamelerin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderildiğini ancak Sezer’in söz konusu isimleri kabul etmediğini hatırlatırken, “Erdoğan, Sezer’in Mehmet Şimşek’i eşini başörtülü sandığı için atamadığını söylüyor. Oysa Sezer, eşi başörtülü Durmuş Yılmaz’ı atamıştı. Sezer’in Mehmet Şimşek’i başkan yardımcısı olarak atamamasının sebebi de, yardımcılarını yeni atanacak başkanın belirlemesi düşüncesiydi. Bu kadar açık yalan ve başörtüsü sömürüsü acziyetin işareti olsa gerek” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Gaziantep’te katıldığı toplu açılış töreni bahanesiyle yapılan ‘EVET’ mitinginde, “sır” diye nitelediği iddiasını şu sözlerle anlatmıştı:

“Şimdi burada bir sırrı açıklayacağım. Maliye Bakanımız var ya, şimdi Başbakan Yardımcımız Mehmet Bey. Ben Mehmet Beyi Merkez Bankasının başına getirmek istedim. O dönemin cumhurbaşkanı dedi ki, olmaz. Sayın Cumhurbaşkanım niye olmaz dedim, olmaz dedi. Yoksa Mehmet Beyin hanımı başörtülü falan zannediyor da onun için mi acaba olmaz diyor dedim ki, ‘Sayın Mehmet Beyin eşi başörtülü falan değil hatta Amerikalıdır dedim’ Yok dedi istemiyorum. Şimdi böyle bir başbakanlık, böyle bir devlet yönetimi olabilir mi? Böyle yanlışlarla, cins hareketlerle, ideolojik yaklaşımlarla bir yere varılmaz. Biz bunu gördük. Bunlardan kurtulmak için bu adımları atıyoruz. Ve Mehmet Beyi Merkez Bankasının başına getiremedik.”