İlerici Kadınlar Derneği'nden açıklama: Sen de oradaydın Fatma Betül Kaya

İlerici Kadınlar Derneği, İzmir'in Kiraz ilçesinde kız çocuklarının alıkonulup zorla evlendirilmeleri ile ilgili bir açıklama yaptı.

İlerici Kadınlar Derneği'nden açıklama: Sen de oradaydın Fatma Betül Kaya

İzmir’in Kiraz ilçesinde kız çocuklarının ailelerinden alıkonularak rehin tutulması ve para karşılığında evlendirilmesi gündeminin kamuoyuna yansımasının sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından yapılan skandal açıklama ile ilgili İlerici Kadınlar Derneği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

“Sen de oradaydın Fatma Betül Kaya…” başlığı taşıyan açıklamanın tam metni şu şekilde:

Bugün bir gazetenin manşetine taşıdığı İzmir Kiraz ilçesinde kız çocuklarının kaçırılıp rehin tutulduğu ve zorla evlendirildikleri haberi üzerine Aile Bakanı’nın açıklaması kimseyi şaşırtmamalıdır.

Aile Bakanı Fatma Betül Kaya, haber üzerine “Bu tür sorunların İzmir’in bir ilçesinde yaşanacağını söyleseler inanmazdım” diyerek hem halkı yanıltmakta, hem de sorumluluktan kaçmaktadır.

İzmir’in Kiraz ilçesinde, topluma, kız kaçırma geleneği olarak sunulan, kaçırılan kızların bazılarının aileleri tarafından bin bir mücadele ile geri alınabildiği, alınamayanların da yaşlarına göre belirlenen para alınarak olayların üstünün kapatıldığı uzun bir süredir bilinmektedir.

Mesele, Cumhurbaşkanı’na hakaret ya da muhaliflerin eylemleri olunca bir gün sonra kapılara dayanan kolluk kuvvetleri, Kiraz’da kız çocuklarının kimler tarafından kaçırıldığı ortadayken ancak aylar sonra bir eve baskın düzenlemiş ve bir kız çocuğumuz ailesine teslim edilmiştir. Teslim alınamayan, zorla evlendirilen, yaşları 12 ve 18 arasında değişen onlarca çocuğun olduğu bilinmekte ve bu köylerin geleneği olarak halka kabul ettirilmeye çalışılmaktadır.

Bakan Kaya, önlem olarak öğretmenlere eğitim, kızlara eğitim gibi cümleler kurmakta, ancak şu ana kadar ilçede işlenmiş onlarca suçun ortada duran sorumlularının cezalandırılması konusunda tek bir laf dahi edememektedir.

Bunun nedeni açıktır. İzmir Kiraz’da kaçırılan ve zorla evlendirilen kız çocuklarının peşini bırakmayan aileler bu mücadelelerinde yalnız bırakılmışlardır. Başta muhtarlar olmak üzere geleneği kabul etmeleri için ikna edilmeye çalışılmışlardır. Kolluk kuvvetleri neredeyse çocukların bir daha eve dönemeyecek kadar zamanın geçmesini beklemişler ve görevlerini ihmal etmişlerdir.

Tıpkı Ensar Davası’nda olduğu gibi tüm pisliklerin üstü açılmasın diye bir celsede bitirilen dava, Kiraz’da suç ortakları ortaya saçılmasın diye konu dahi edilmemektedir.

Aile Bakanı Fatma Betül Kaya, kamuoyu önünde üzülen yüzünün arkasında gericiliğin sırıtan yüzünü gizlemektedir.

Ancak biz bu yüzü görmekteyiz. Aile Bakanı Fatma Betül Kaya’ya diyoruz ki: Sen de oradaydın ey bakan, kaçırılan, zorla alıkonulan, on iki yaşında kafeste tutulup daha sonra gelinlik giydirilen, bunu gelenek olarak kabul ettirilmeye çalışılan sistemin bekçisiydin…

Kız çocuklarımızı önce sizin sahtekarlığınızdan çekip alacağız…

Hiç şaşırmayın !..

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

29.03.2017