İlerici Kadınlar Derneği Temmuz 2017 raporu yayımlandı: Çocuk istismarı yüzde 700 arttı

İlerici Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan aylık raporun yeni sayısı çıktı.

İlerici Kadınlar Derneği Temmuz 2017 raporu yayımlandı: Çocuk istismarı yüzde 700 arttı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından hazırlanan aylık raporun Temmuz 2017 sayısı çıktı. İKD internet sitesinden paylaşılan raporda geçtiğimiz ay Türkiye’de yaşanan kadın sorunu ile bağlantılı başlıklar ele alındı.

Raporda kadın cinayetleri, tecavüz ve çocuk istismarı verilerine yer verilirken, her ay olduğu gibi yargı, hukuk, devlet ve medya alanlarında kadınları ilgilendiren ya da kadınların karşısına çıkan önemli bazı başlıklara yer verildi.

Raporun en çarpıcı yanı ise çocuk istismarları ile ilgili. Raporda aktarıldığı üzere, Şiddeti Önleme ve Rehablitasyon Derneği’nin yayımladığı 2016 yılı çocuk istismarı raporunda son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığı ifade ediliyor. Gerici AKP iktidarının ülkemizi getirdiği noktanın görülmesi açısından paylaşılan veri çok önem taşıyor.

İKD tarafından hazırlanan rapor şu şekilde:

Geçtiğimiz ay yine kadın cinayetleri, şiddet, iş cinayetleri, kadınların toplumsal yaşamını geriye götüren yasal düzenlemeler ve açıklamalara tanık olduk. Kadınlar yine kamusal alanda gerici saldırıların hedefi oldu. Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı sunuldu, eğitim müfredatına cihat başlığı eklendi.

Kadın Cinayetleri

  • Temmuz ayında 28 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerinde son dönemlerde vahşet ve işkencenin arttığı gözlemleniyor.
  • Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde iki kişi hamile olan Suriyeli mülteci Emani Al-Rahmun’u kaçırıp tecavüz ettikten sonra 10 aylık bebeği ile birlikte katletti. Emani Al-Rahmun öldürülmeseydi bir gün sonra doğum için hastaneye yatacaktı.
  • Şanlıurfa Viranşehir’de yaşayan Hasan Ertan, boşanmak isteyen eşi 40 yaşındaki Hanife Ertan ile kızı 20 yaşındaki Nilgün’ü sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdü.
  • Manisa’nın Kula ilçesinde cezaevinden izinli çıkan Murat Ö. evde tartıştığı eşinin boğazını keserek katletti.
  • Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde M.Y tartıştığı eşini çocuklarının gözü önünde pompalı tüfek ile öldürdü.

İş cinayetleri

  • Temmuz ayında en az 12 kadın işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti. Toplam 205 işçi iş güvenliği sağlanamadığı için yaşamını yitirdi.

Şiddet

Kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor. Kadınlar değişik nedenlerle aile içi şiddete maruz kaldıkları gibi kamusal alanda da yabancıların fiziksel ve sözlü saldırılarına uğruyor.

  • Antalya’da eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle evden 6 ay uzaklaştırma cezası alan Ali Toprak eşini bacağından bıçakla yaraladı.
  • Eskişehir’de ayrı yaşadığı eşinin saldırısına uğrayan Nesrin Işıklı Tiker üç ay yoğun bakımda kaldı. Tiker aldığı darbelerden dolayı halen yürüme güçlüğü çekiyor. Olayın ardından tutuklanan saldırgan Ayhan Tiker mahkemede ki ifadesinde pişman olduğunu ifade etti.
  • Çorum’un Mecitözü ilçesinde bir kişi sandalye yüzünden tartıştığı eşinin kafasına balta ile vurdu. Hastaneye kaldırılan kadına seksen dikiş atıldığı belirtildi.
  • İstanbul’un Eyüp ilçesinde 26 yaşında ki R.T kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından tekme ile darp edildi.

Cinsel İstismar

Şiddeti Önleme ve Rehablitasyon Derneği‘nin yayınladığı 2016 yılı çocuk istismarı raporu son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığını ortaya koyarken çocuk istismarı haberleri de gelmeye devam ediyor.

  • Ağrı’da İmam Buhari Yatılı Kur’an kursunda kalan 9 yaşındaki erkek öğrenci 17 yaşındaki Kur’an hocasının tecavüzüne uğradı.
  • Adana’da evinin önünde oynayan 11 yaşındaki çocuk 51 yaşındaki saldırgan tarafından arabaya bindirilerek kaçırıldı, zanlı çocuğa istismarda bulundu.
  • Antalya’da hırsızlık suçundan yakalanan bir zanlının 3 küçük kızı taciz etiği ortaya çıktı.

Yargı- Hukuk- Devlet- Medya

  • AKP’nin koruyup kollamasıyla Türkiye’de gündelik hayatın bir parçası haline gelen gerici kuruluşlar, toplumsal hayattaki işleyişin şeriat kurallarına göre yeniden düzenlenmesi özlemiyle ‘fetva’lar vermekten çekinmiyor. Daha önce de vaazlarında kadınları aşağılayan ifadeler kullanan Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız yaptığı konuşmada ümmet için en büyük sorunun kadınlar olduğunu ifade etti. ”Kadınların hak aramasının ümmetin ayağa kalkmasına engel olduğunu, dizginleri ele alan kadınların şımardığını bu nedenle kadınların edepsizlik yaparlarsa dövülebileceğini” anlattığı konuşması ile ilgili Nurettin Yıldız hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığı da biliniyor.
  • Maçka parkında akşam saatlerinde oturmaya giden genç kadını, özel güvenlik görevlisi “kıyafetiniz fazla açık, burada böyle gezemezsiniz” diyerek parktan çıkarmak istedi. Genç kadın ve arkadaşlarının tepkisine etraftaki vatandaşlar da destek verince özel güvenlik çalışanı polise haber verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri ihbarın bir dayanağı olmadığını ve herhangi bir ihlal bulunmadığını ifade ederek genç kadın hakkında herhangi bir işlem yapmadı. Genç kadın daha sonra özel güvenlik görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu.
  • Uzun zamandır AKP iktidarının gündeminde olan din adamlarına nikah kıyma yetkisi verilmesi ile ilgili yasa “Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı” kapsamında meclise sunuldu. Tasarı kabul edilirse il ve ilçe müftülerinin yanı sıra imamların da nikah kıyması gündeme gelecek. Toplumsal yaşam ve aile hukukunda şer-i hükümlerin egemen kılınması doğrultusunda atılan bu adımlar medeni kanunun da kademeli olarak rafa kaldırılmasını beraberinde getirecektir.
  • Dindar ve kindar nesil yetiştirme hedefi ile eğitim sisteminin dönüştürülmesinde son adım olarak yeni eğitim müfredatına cihat eğitimi eklendi. Evrim teorisi müfredattan çıkarılırken, değerler eğitimi adı altında bütün derslerde din eğitimi verilmesinin önü açıldı, cihat kavramı temel ibadetler başlığı altında müfredata dahil edildi.
  • İstanbul Bağcılar’da 6 ay önce iki çocuğunu boğarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Hatice Tiryaki’nin mahkemedeki ifadesi çocukların öldürülmesinde akıl ve bilim dışı inançların rolünü gözler önüne serdi. Tiryaki ifadesinde ”Yeşil adam bana iki cin yavrusu var, onları öldür dedi, ben de ikisini boğdum. Öldürdüklerim kendi yavrularımmış” dedi. 8 yıl önce evlenen Tiryaki ifadesinde ayrıca eşinin üzerinde baskı kurduğunu, dışarı çıkmasına ve kimseyle görüşmesine izin vermediğini, psikolojik sorunlar yaşadığını belirtti.
  • Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi Komitesi (CEDAW) kadına yönelik her türlü şiddetin işkence olarak kabul edilmesini benimsedi.