İlerici Kadınlar Derneği Nisan 2017 Kadın Raporu yayınlandı

İlerici Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan aylık rapor yayınlandı.

İlerici Kadınlar Derneği Nisan 2017 Kadın Raporu yayınlandı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından hazırlanan ve her ay yayınlanan “Kadın Raporu” yayınlandı.

Geçtiğimiz Nisan ayında ülkemizdeki kadın gündeminde olup bitenlerin özetlendiği raporda Kadın Cinayetleri, İş Cinayetleri, Şiddet, Cinsel İstismar, Taciz-Tecavüz, Yargı-Hukuk-Devlet-Medya alt başlıkları bulunuyor. Her başlıkta Nisan ayında kadınların maruz kaldığı gerici politikaların ya da kadın düşmanı yaklaşımların bilançosu yer alıyor.

İKD tarafından hazırlanan rapor şu şekilde:

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ 2017 NİSAN AYI KADIN RAPORU

2017 yılı Nisan ayı kadınlar için cinayet, taciz, tecavüz, gericilik ve sömürü koşullarının artarak devam ettiği  bir ay oldu. Aşağıdaki raporu kamuoyu ile paylaşırken, Nisan ayında ülkemizde gerçekleşen referandumda HAYIR mücadelesinde en önde yer alan tüm ilerici kadınları kutluyoruz.

Kadın Cinayetleri

Nisan ayında 30 kadın öldürüldü. En çok kadın cinayeti ise Adana’da yaşandı. Yine Adana’da yaşanan kadın cinayeti, kadın düşmanlığının öldürmenin de ötesine geçen uçlarının olduğunu ortaya çıkardı. Olayda  katil eş,  karısını 8 yerinden bıçakladıktan sonra sabaha kadar başında ölümünü bekleyip, çağırdığı sağlık ekiplerine de eşinin intihar ettiğini söyledi.

İş Cinayetleri

2017 Nisan ayında iş cinayetlerinde 9 kadın hayatını kaybetti. En çok iş cinayeti  İstanbul ve Kocaeli’nde yaşandı.  Dikkat çeken bir iş cinayeti ise Nisan ayında  Trabzon’ da yaşandı. 3 çocuk annesi 61 yaşındaki Hava Şahin, inşaata tuğla taşırken merdiven aydınlatma boşluğuna düştü. En çok iş cinayetinin yaşandığı inşaat sektörüne Nisan ayında kadın işçide kurban edilmiş oldu.

Şiddet

Ülkemizde kadınlar her gün cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Nisan ayında yaşanan yüzlerce  şiddet örneğinden biri de Antalya’da yaşandı. Çocuk bakıcılığı yapmak için Türkiye’ye gelen Kırgız Malika N., fuhuş çetesinin eline düştü. Direnen Malika, kafasına defalarca demirle vurularak yol kenarına atıldı. Bu örnek ülkemize çalışmak için gelen ve vatandaş olmayan kadınların birkaç kat daha savunmasız ve korumasız olduğunu gösterdi.

Cinsel İstismar

Çocuklarımız her alanda savunmasız ve korumasız bırakılırken bu alanların başında en çok cinsel istismar geliyor.  Ortaya çıkan olaylar, cinsel istismarda bulunanların bu suçu sürekli. işlediklerini gösteriyor.  Nisan ayında da cinsel istismar haberleri gelmeye devam ederken çoğunlukla failler yakalanamıyor, istismarın ortaya çıkarılması için yargı ve kolluk yeterince işletilmiyor.

Nisan ayında  Ankara’da görülen bir cinsel istismar davasında oraya çıkan bir gerçek istismarın üzerinin dincilikle nasıl kapatılmaya çalışıldığının ispatı niteliğinde.  Kuran kursuna verilen 11 yaşındaki bir çocuk 2013 yılında yurtta öğretmeninin cinsel istismarına uğradı. Olayı duyan yurtta kalan diğer bir öğrenci M.A., ile yurdun aşçısı Ş.K., durumu yurt müdürü Asalettin A.’ya iletti. Müdür Asalettin A., “Kurban kestik, olay kapandı” yanıtını verdiği duruşmada ortaya çıktı.

TUİK raporlarında göre, dört tecavüz davasından en az biri çocuklarla ilgili olduğu belirtildi.

Taciz- Tecavüz

İstanbul Okmeydanı’nda gece yarısı metrobüsten inen genç kadına bir kişi saldırdı ve tecavüz girişiminde bulundu. Direnen genç kadın  tacizcinin  elinden kurtulmayı başardı ve çevredekiler yardımıyla kaçan tacizciyi yakalayıp  polise teslim etmesine tacizci serbest bırakıldı.

Samsun’da engelli bir kadına evine giren bir kişi tarafından tecavüz edildi.

Yargı-Hukuk-Devlet- Medya

  • Manisa’da Zuhal Güneş’e cinsel saldırı davasında sanık delil yetersizliğinden beraat etti.
  • Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2017” haritasına göre, tüm dünyada hükümet ve parlamentolardaki kadınların sayısı 2016’da düştü. Türkiye ise 186  ülke arasında 132 sırada yer aldı.
  • Cinsiyetçi üretim ve reklamlara bir yenisi daha eklendi.   Sakız şirketi First , “Aman dikkat karışmasın! sloganıyla, kadın ve erkek cinsiyetlerine atfettiği iki çeşit sakız üretti.
  • AKP Muğla il başkanı Kadem Mete, referandumda evet propagandası yaparken aşağıdaki sözlere yer verdi. konuşması sırasında ”Ağda yaptırmıyoruz biz ne yapalım bacaklarımız kıllı. Türk milletinin bacağı kıllı olur. Türk erkeğinin kıllısı Hz. Ali’ye benzermiş. Kadının kıllısı da ayıya benzermiş.”
  • Simon Reeve tarafından BBC için hazırlanan belgeselin 27 Mart‘ta yayınlanan ve Ali Ağaoğlu‘na yer verilen ilk bölümünde, Ağaoğlu’nun, kız arkadaşlarıyla ilgili olarak, yatak odasındaki kadın çanta ve ayakkabılarını “Kızlar dağıtıyor” demişti., Reeve’in “Bunlar sizin değil mi” sorusuna, “Yok ama onları kullananlar benim malım” diyerek kadın düşmanlığı yapan Ağaoğlu’na suç duyurusunda bulunuldu.

11.05.2017