İlahiyat fakültesi mezunları artık öğretmen olamayacak

Danıştay’ın aldığı son kararla İlahiyat Fakültesi mezunlarının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği’ne atanmalarının önü kesildi.

İlahiyat fakültesi mezunları artık öğretmen olamayacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK’ün geçen yıl aldığı kararla öğrencilerine bile mezun olur olmaz öğretmenlik yapabilmeleri için formasyon imkanı tanıdığı ilahiyat fakülteleri ile ilgili kritik bir adım atmak zorunda kaldı.

AKP döneminde sayısı üçe katlanan ilahiyat fakültelerinin önü yargı kararıyla kesildi. Danıştay 12. Dairesi, ilahiyat mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanmasını durdurdu.

Cımhuriyet’ten Ozan Çepni‘nin aktardığına göre, Danıştay 12. Dairesi, hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile MEB tarafından Eylül 2014’te yapılan din kültürü öğretmeni ataması ile Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2014’te ilahiyat fakültelerinin önünü açtığı atama çizelgesinin yürütmesinin durdurmasına karar verdi. Bakanlık yürütmeyi durdurma kararına itiraz etse de konuyu değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın talebini reddetti. Mahkeme kararının ardından ilk adım Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geldi. Kurul, Tebliğler Dergisi’nin kasım sayısında “Öğretmenlik atama çizelgesi”nde değişikliğe giderek din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen atamaları bölümünden ilahiyat fakültesini çıkardı.

Kararda MEB’in 2014 yılına ilişkin din öğretmeni atamasının hukuksuz olduğu gerekçesiyle durdurulmasıyla o tarihten itibaren yapılan atamalar tartışmalı duruma geldi. Bakanlık son 4 yılda yaptığı atamalarda yaklaşık 37 bin öğretmen adayının başvurusundan 15 bin din kültürü öğretmeninin atamasını gerçekleştirdi. Mağdur öğretmeni savunan hukukçuların görüşlerine göre davada kesin kararın verilmesinin ardından, bu süreçte atanmak üzere başvuran adaylardan atanamayarak mağdur olduğunu belirtenler için bu karar emsal sayılabilecek. Yerlerine ilahiyat fakültesi mezunları atandığı gerekçesi ile başvuran adaylar geçmişe dönük olarak zararlarının giderilmesini ve atama talep edebilecek.

AKP döneminde 3 kat arttı

Geçen yıl YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararla ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin lisans öğrenimi sırasında yeniden formasyon almalarının önü açılmıştı. Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin sayısı son 15 yılda 20’den 60’a çıktı.