İklim Konferansı'nda para kavgası: Türkiye'nin talebi Yeşil İklim Fonu'na para ödemek değil para almak

Türkiye'den İklim Konferansına katılan heyet rest çekip geri döndü.

İklim Konferansı'nda para kavgası: Türkiye'nin talebi Yeşil İklim Fonu'na para ödemek değil para almak

Almanya’nın Bonn kentinde bu yıl 23’üncüsü düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP23) Türkiye’nin gündeme getirdiği talepler kabul edilmedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı toplantıda, Ankara’nın taleplerini içeren 3 maddelik taslak kabul edilmeyince Türkiye heyeti rest çekerek geri döndü.

Türkiye’nin gündeme getirdiği talepler kabul edilmeyince heyet rest çekerek geri döndü. Türkiye’nin taleplerini başında 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonuna para ödemek değil para almak yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamasında, “İki ana konu var. Birincisi 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonu adı verilen pasta söz konusu. Kim para verecek, kim alacak? Mesele bu. Şimdiki durumda para verecek ülke konumundayız. Biz de diyoruz ki ‘Gelişmekte olan ülke olduğumuz için para alması gereken ülkeyiz’, birinci kavgayı bunun için veriyoruz. İkinci kavga da dünyanın yalnızca 0.7’sini kirlettiğimiz halde bizden mutlak karbon emisyonu azaltımı isteniyor. Köprü, termik santral gibi çok sayıda yatırımın önünü iklimi kirletme bahanesiyle kesecekler. Diyoruz ki ‘Taleplerimiz yerine gelmediği sürece Paris Anlaşması’na taraf olmayacağız’, bunu Meclis’e getirmeyeceğiz” dedi.