İKD kadına yönelik şiddete karşı tüm kadınları alanlara çağırıyor

İKD kadına yönelik şiddete karşı tüm kadınları alanlara çağırıyor

İKD kadına yönelik şiddete karşı tüm kadınları alanlara çağırıyor

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü vesilesiyle “kadına yönelik şiddete ve  kadın cinayetlerine karşı eşitlik mücadelemizi büyütüyoruz” başlığında bir basın açıklaması yayınladı.

Yapılan açıklamada , kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin AKP iktidarı döneminde yaşanan toplumsal gericileşme ile eş zamanlı arttığı belirtilirken “Bugün kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine dur diyeceksek, başta gericiliğe dur demek zorundayız. Kadınların eşit yurttaşlar olarak, iş yaşamında, toplumsal yaşamda, devlet yönetimine katılımında yer alabileceği sömürüsüz bir dünyanın, eşitlikçi bir düzenin kavgasını vermek durumundayız. ” ifadeleri yer aldı.

İKD tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle :

Kadına Yönelik Şiddete Ve Kadın Cinayetlerine Karşı Eşitlik Mücadelemizi Büyütüyoruz!

Türkiye’de son on beş yılda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri artmış, bugün toplumun en can yakıcı sorunu haline gelmiştir. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin AKP iktidarı döneminde yaşanan toplumsal gericileşme ile eş zamanlı bir şekilde artması tesadüf değildir. İktidar mensuplarının kadın erkek eşitliğine inanmadıklarına dair beyanları, öldürülen kadınların ardından faili değil kadınların yaşam şekillerini sorgulayan demeçleri, kadınların toplumdan izole edilmesine dönük söylem ve icraatlar, mahkemelerin iyi hal indirimleri bu tablonun ortaya çıkmasında birinci derecede sorumludur. Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, tarikatların, gerici vakıf ve kuruluşların kadını aşağılayan vaazlarına müdahale edilmemektedir. Gerici medya kuruluşlarının kadın cinayetlerini ve şiddet haberlerini magazinleştirmesi, kadının ifettini başat konu haline getirmesi doğal karşılanmaktadır. Belediyelerin kadınlar için pembe otobüs, pembe taksi, ayrı plaj gibi kadını izole etmeye dönük uygulamaları çözüm olarak sunulmakta, bu dayatmayı kabul etmeyen kadınlara dönük yaşanacak her türlü taciz bir kez daha meşrulaştırılmaktadır. Kadınlar sokak ortasında saldırıya uğrarken, tekmelenirken failler mahkemelerde ”şort giymişti, oruçluydum, tahrik oldum” şeklinde savunma yapma cesareti gösterebilmektedir. Bugün kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine dur diyeceksek, başta gericiliğe dur demek zorundayız. Kadınların eşit yurttaşlar olarak, iş yaşamında, toplumsal yaşamda, devlet yönetimine katılımında yer alabileceği sömürüsüz bir dünyanın, eşitlikçi bir düzenin kavgasını vermek durumundayız. 25 Kasım kadınların eşitlik mücadelesinin bir uğrağıdır. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı sömürüye ve faşizme karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin katledilmesinin ardından, 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. 1999’da Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul etmiştir. Patria, Minerva ve Maria Terasa Mirabel, diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları ve militanları olarak tarihe geçmişlerdir. Bugün dünyanın her yerinde yüzbinlerece kadın onların anısına, insanca bir yaşamı kurmak için mücadele etmektedir. İnsanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzeni kuruncaya dek mücadelemiz sürecek.

25 KASIM CUMARTESİ SAAT 15:00’DA KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI YAŞAM HAKKIMIZ İÇİN NÖBETTEYİZ

Ayrıca İlerici Kadınlar Derneği , 25 Kasım Cumartesi günü ” Kadına Yönelik Şiddete ve Kadın Cinayetlerine karşı yaşam hakkımız için nöbetteyiz ” çağrısıyla tüm kadınları meydanlarda olacak İKD etkinliklerine çağırdı.
Saat 15.00 ‘da başlayacak sokak etkinlikleri için belirlenen buluşma noktaları; Kartal Meydanı, Bakırköy Özgürlük Meydanı,Kadıköy Kilise Meydanı , Sancaktepe Demokrasi Caddesi girişi,Şişli Mecidiyeköy metro çıkışı.