İKD Haziran 2017 Kadın raporu açıklandı

İKD tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan ve bir önceki ayın kadın gündemlerini içeren "Kadın Raporu" yayımlandı.

İKD Haziran 2017 Kadın raporu açıklandı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan ve bir önceki ayın kadın gündemlerini içeren “Kadın Raporu” yayımlandı.

Haziran ayı raporunda, kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, cinsel istismar ve kadına dönük şiddet vakaları ile ilgili istatistiklere yer verildi. Ayrıca Haziran ayı içerisinde ayrıca 15 kadının da iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği raporda ifade edildi.

Haziran ayında alınan çarpıcı yargı kararlarının ve kadın gündemine dair siyasi gelişmelerin de yer aldığı raporu okurlarımızla paylaşıyoruz:

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ  2017 HAZİRAN AYI  KADIN RAPORU

2017 yılı Haziran ayı kadınların Ramazan ayı gerekçe gösterilerek gerici saldırılarla karşı karşıya geldiği, şort giydiği için tekmelere maruz kaldığı, kadın cinayetlerinin artan oranda devam ettiği bir ay olarak tarihe geçti.

Bu raporumuzu bundan 4 yıl önce Haziran Direnişinde en önde yer alan kadınlara ve Gezi direnişinde yaşamını yitiren o güzel insanların, Berkin, Abdullah, Mehmet, Ali İsmail, Ahmet, Medeni, Ethem ve Hasan Ferit’in annelerine ithaf ediyoruz…

Kadın Cinayetleri

Haziran ayında 35 kadın katledildi.  Katledilen kadınlar çoğunlukla en yakınındakiler tarafından katledildi.

Beyoğlu’nda eşine şiddet uyguladıktan sonra pompalı tüfekle öldüren Ali Çeçen eşinin şiddet sonrasında yarı çıplak bir şekilde sokağa fırlamasını gururuna yediremediği için cinayeti işlediğini söyledi.

Kadın cinayetlerinde pompalı tüfek kullanımı kayda değer derece artış gösterdi. Yine Haziran ayında Adana’da  Aynur Karademir eşi tarafından pompalı tüfekle katledildi. Katil eş, cinayetin nedenini eşinin kendisini aldattığını düşündüğü için işlediğini söyledi.

Bilecik’ te  bir koca, tartıştığı 8 aylık hamile karısını bıçaklayarak öldürdü. Uzaklaştırması olduğu öğrenilen koca, 155’i arayarak kendini ihbar etti.

İş Cinayetleri

2017 Haziran ayında 15 kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Haziran ayında iş cinayetlerinde toplamda 164 kişi hayatını kaybetti.

Şiddet

Bir yanda öldürme kastı ile şiddete uğrayıp şans eseri hayatta kalan kadınlar bir yanda giydiği şort yüzünden tekmelere maruz kalan kadınlar. Kadına dönük fiziki ve şahsi her türlü şiddet örneği Haziran ayında da yaşanmaya devam etti.

Haziran ayı sonunda kamuoyuna yansıyan bir video kadınların uğradığı insanlık dışı koşulların geldiği noktayı da gösterdi. Ağrı Patnos’ta eşine çocuğunun dışkısını yedirmeye çalışan koca, aynı zamanda küfür ve hakaret ve fiziki şiddet kullandı2014 yılında evlendiğini anlatan 2 çocuk annesi Cansu Ş., evlendiği ilk günden beri eşi tarafından şiddet gördüğünü söyledi. Videonun sosyal medyada paylaşılmasından sonra Eziyet ve işkence eden koca tutuklanırken kadın ve çocukları koruma altına alındı.

Konya’da evli ve iki çocuk annesi 22 yaşındaki F.D., eski eşi tarafından dövülüp boğazı kesilerek üç aylık bebeğiyle birlikte yol kenarına atıldı,

Pendik’te bindiği minibüste Melisa Sağlam isimli genç kadın, “Ramazan’da böyle giyinir mi?” denerek Ercan Kızılateş tarafından saldırıya uğradı. Önce serbest bırakılan saldırgan daha sonra tutuklandı. Saldırganın babası da gericiliğini konuşturarak “ Ama o kız da  kısacık şort giymiş” dedi.

Cinsel İstismar

Ülkemiz çocukları  her daim cinsel istismara uğrarken en savunmasız ve korumasız olan engeliler de bu saldırıya uğrayanların başında geliyor.

Haziran ayında Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ndeki Devlet Hastanesi’nde çalışan engelli gencin, hastanede görevli 2 kişinin cinsel istismarına uğradığı belirtilirken, Gözaltına alınan 2 kişiden 1’i tutuklanırken, diğeri adli kontrolle serbest bırakıldı.

Eğitim Sen, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporunda “Türkiye’de AKP’nin iktidarda olduğu 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Tüm bu verilere karşın hükümet, çocuklara yönelik istismarı önleyecek tedbirleri almamıştır.” Tespiti yapıldı.

Taciz – Tecavüz

Ülkemizde kadın cinayeti rakamları 30’un üstünde seyrederken taciz ve tecavüz rakamları  ise sayılamayacak kadar çok sayıda. Kamuoyuna ya da yargıya intikal edenler dışında intikal etmeyen onlarca saldırının yaşandığını tahmin etmek zor değil.

Haziran ayında 70 yaşındaki kadından 10 yaşındaki çocuklara kadar tacizler yaşanırken, tacizcilerin çoğunlukla tutuksuz yargılandıkları görülmüştür.

Haziran ayında da savunmasız çocuklarımız önce tecavüze uğrayıp sonra katledildi.

Yalova’nın Çınarcık İlçesi’ne bağlı Koru Beldesi’nde sokakta oynarken kaybolan 6 yaşındaki Eylül Umutlu’nun cesedi bulundu. Eylül’ü kaçıran ve tecavüz ettikten sonra boğarak öldüren 25 yaşındaki Murat Şahin, küçük kızı arama çalışmalarına da katıldığı ortaya çıktı.

Yargı-Hukuk-Devlet- Medya

Yargı, , kadın cinayetlerinde yine iyi hal indirimlerinden Haziran ayında da vazgeçmedi.

Eşi Hatice Çelik’i kasten öldürmekten ağır müebbet hapis cezasına çarptırılan Mehmet Çelik’in cezası, tüm indirimler uygulanarak 15 yıla düşürüldü. Katil, savunmasında “Bu mübarek Ramazan gününde oruçluyum. Önce Allah’ın adaletine sonra sizin adaletinize inanıyorum” demişti.

Erzurum Merkez Yakutiye ilçesinde oturan H.B., 2013 yılı Kasım ayında polise başvurarak iki ağabeyinin kendisine tecavüz ettiğini belirtmiş, . Annesi İ.B. ve babası A.B.’nin vefat den H.B., Kars’ın bir köyünde imam olan ağabeyi Ahmet B.’den hamile kaldığını ve Ankara’da kürtaj olduğunu yargı önünde söylemişti. Tutuklanan ağabeyler suçlarını itiraf etmelerine rağmen, 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiler.

‘Bir kadın çalışmayı tercih ederek fuhuşa hazırlık yapmış olur’ ve ‘6 yaşındaki çocuklar evlenebilir’ gibi sözleriyle tepki çeken Sosyal Doku Vakfı kurucusu Nureddin Yıldız, bu kez de,. Vakfın sosyal medya hesaplarından yayımlanan görüntülerde “Kur’an’ımız erkekleri etkili ve yetkili olarak öne çıkartıyor. Dolayısıyla harcamaları da erkekler yapıyor. Evi geçindirmek erkeğin görevidir” dedi.

Bekir Köse’nin TV 8’de sunduğu “Sahur Vakti” programının 5 Haziran tarihli yayınında Prof. Dr. Cevat Akşit isimli ilahiyatçı kadınların regl döneminde oruç tutma durumlarıyla ilgili bir soruya, “O hayızlı kadınlar da biz tutmuyoruz diye sokakta bir şey yiyemezler. Dayak yerler ha bak. Dinen dayak yerler. Gizli yesinler” ifadelerini kullandı.

İstanbul Okmeydanı’nda durakta otobüs beklerken takkeli cüppeli bir kişi ile yanındaki kara çarşaflı kadınların, iki kadın yurttaşa, “Ayıptır ayıptır bacaklarınız görünüyor. Ramazan günü orucumuzu bozuyorsunuz. Hepiniz yanacaksınız cehennemde” diyerek sözlü ve fiziksel saldırıda bulundu.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu  (TKDF) 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında Acil Yardım Hatları’nı arayanlarla ilgili grafikleri paylaştı. Grafiklerde acil yardım hattına 15 Ekim 2007 ile 1 Temmuz 2017 arasında 48.906 çağrı geldiği belirtilirken çağrıların 26.296’sının aile içi şiddetle ilgili olduğu, çağrı merkezini 478 saldırganın da aradığı vurgulandı.

Bodrum’da 73 yaşında yaşamını yitiren Türkiye’deki kadın hareketi ve çalışmalarının önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli’nin, ölümünden bir süre önce kadavra olarak kullanılmak üzere bağışladığı bedeni, törenle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kadınlar tarafından alkışlarla uğurlandı.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ

12.07.2017