İKD GYK Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal: Türkiye çocuk gelin sayısının en çok olduğu ülke

Gazete Manifesto olarak Kadınların Sesi okurlarımız için Müftülere Nikah Kıyma Yetkisini veren tasarı hakkında Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal’ın görüşlerini aldık.

İKD GYK Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal: Türkiye çocuk gelin sayısının en çok olduğu ülke

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan tasarı müftülere nikâh kıyma yetkisi değişikliğini içeren tasarısının altıncı maddesi geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı tarafından kabul edilmişti. Tasarıya göre artık il ve ilçe müftülüklerinde Müftüler nikah kıyma yetkisine sahip olacak.

Gelinen noktada mevcut siyasi iktidar uzun yıllarca kamusal ve toplumsal alanda gerçekleştirdiği dini referanslı baskı uygulamalarından vazgeçmemiş, adımlarını şeriat sistemi ile yönetime doğru hızlandırmış görünüyor.

Gazete Manifesto olarak Kadınların Sesi okurlarımız için Müftülere Nikah Kıyma Yetkisini veren tasarı hakkında Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal’ın görüşlerini aldık.

Günal, Tasarı ile ilgili şunları ifade etti:

Nesnel hiçbir gerekçesi olmayan; müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine niçin mi hayır diyoruz? Türkiye çocuk gelin sayısının en çok olduğu ülke. Bu çocuklar yasal olmadığı halde bu evlilikleri nasıl yapıyorlar diye baktığımızda karşımıza imam nikahı çıkıyor da ondan karşıyız. “6 yaşında çocukla evlenilebilir” diyen imam küçücük çocukla gelmiş koca adama “kardeş, medeni kanun müsaade etmiyor o yüzden ben bu nikahı kıyamam” mı diyecek? Demeyeceğini biliyoruz ondan hayır diyoruz.

Müftüleri nikah kıymasına niçin mi hayır diyoruz? Sadece diyanetin açtığı Kur’an kurslarında ve sıbyan mekteplerinde değil eğitimin çeşitli aşamalarında çocukların kafası “kadınlar çalışmaz, kadınlar itaat eder” saçmalıklarıyla doldurulurken “ben bu adamla evlenmek istemiyorum” diyen kadına müftü “gerçekten istemiyorsan ben sizi evlendirmeyeyim” mi diyecek. Demeyeceğini biliyoruz ondan hayır diyoruz.

Müftülerin nikah kıymasına niçin mi hayır diyoruz? Din adamı tarafından evlendirilen kadınlar boşanmak istediklerinde, aile içi sorunları çözmek için yine din adamlarına yönlendirileceği ve boşanmaktan vazgeçirilerek evde eziyet çekmeye devam etmek doğallaşacağı için ve “kadını dövebilirsiniz” diyen müftünün “elbette evlenmeye nasıl karar verdiysen boşanmaya da karar verebilirsin” demeyeceğini bildiğimiz için hayır diyoruz.

Müftülerin nikah kıymasına niçin mi hayır diyoruz? Laik bir ülkede medeni hukukla düzenlenen işler din adamlarına, dinin egemenliğine bırakılınca ortaçağ karanlığı tüm toplumun ama öncelikle kadınların üstüne abanacağı için hayır diyoruz. Akılları kadının hayatını zindan etmek üzere çalışan bu kişilere nikah kıyma yetkisi vererek bu ülkenin en önemli kazanımı olan ve hızla kemirilen laikliği savunmaktan vazgeçmeyeceğimiz için hayır diyoruz.