İKD Eylül 2017 Kadın raporu açıklandı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan ve bir önceki ayın kadın gündemlerini içeren "Kadın Raporu" yayımlandı.

İKD Eylül 2017 Kadın raporu açıklandı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan ve bir önceki ayın kadın gündemlerini içeren “Kadın Raporu” yayımlandı.

Eylül ayı raporunda, kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, cinsel istismar ve kadına dönük şiddet vakaları ile ilgili istatistiklere yer verildi. Ayrıca Eylül ayı içerisinde ayrıca 10 kadının da iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği raporda ifade edildi.

Haziran ayında alınan çarpıcı yargı kararlarının ve kadın gündemine dair siyasi gelişmelerin de yer aldığı raporu okurlarımızla paylaşıyoruz:

Kadınlara yönelik şiddet, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve kadınların yaşamını bir cendereye sokan gerici uygulamalar Eylül ayında da değişmedi. Geçtiğimiz ay, ayrıca eğitim müfredatında yapılan değişiklikler ile kadın düşmanı söylemler ders kitaplarına girdi, laik eğitim rafa kaldırıldı. Medeni hukuk yerine şer-i hükümleri egemen kılmaya çalışan AKP iktidarı müftülere nikah yetkisi tanıyan yasa tasarısını meclis alt komisyonuna sundu. Kadınları toplumsal yaşamdan silmeye çalışan anlayışın bir uzantısı olarak harem selamlık uygulamalara bir yenisi eklendi, kadınlara özel trambüs seferleri başlatıldı.

Kadın cinayetleri: Eylül ayında 37 kadın öldürüldü 

  • Balıkesir’in Edremit ilçesinde annesi ile birlikte okula giden yedi yaşındaki Zeynep ve annesi Zeliha silahlı saldırıya uğradı. Zeynep hayatını kaybetti, annesi ağır yaralandı. Saldırgan kameralara “Cinayeti keyiften işledim çıkınca anasını da öldüreceğim” şeklinde konuştu.
  • Denizli’de cezaevi firarisi 38 yaşındaki M.K isimli zanlı 31 yaşındaki Pınar Eliuz’u arabada öldürdü. Cinayetin sebebini kıskançlık olarak ifade etti.
  • İzmir’in Menemen ilçesinde bir kadın üç yıl önce boşandığı eski eşi tarafından boğularak öldürüldü. Boşandığı eşiyle barışmak için ısrar eden ve çalışmasına karşı çıktığı öğrenilen A.R, evine gittiği H.Ç.’yi öldürdü.
  • İstanbul Bahçelievler’de 33 yaşındaki K.D. kahvaltı esnasında tartıştığı 30 yaşındaki eşi E.D.’yi bıçaklayarak öldürdü. Üzerindeki kanlarla sokağa çıkan şahıs daha sonra polis merkezine giderek teslim oldu.
  • Bursa’da aynı fabrikada birlikte çalıştığı eşi 18 yaşındaki Deniz Güneş Adıyaman’ı kıskançlık yüzünden 12 yerinden bıçaklayarak öldürmekten yargılanan 19 yaşındaki Mehmet Adıyaman, mahkemede ”üzgünüm beraatimi istiyorum” ifadesini kullandı.

İş Cinayetleri; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’in hazırladığı rapora göre,Eylül ayında iş cinayetlerinde on kadın işçi ve sekiz çocuk hayatını kaybetti.

Şiddet: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de şiddet gören kadınlar kimliklerinin tamamen değişmesini istiyor.  Uygulamanın başladığı 2013 yılında bu sayı 40 iken 2017 yılında kimliğinin değişmesini talep eden kadınların sayısı 300 oldu.

  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, kadınların yaşadıkları sorunlar arasında şiddet birinci sırada yer alıyor.
  • Gaziantep’te 29 yaşındaki Mehmet Ali Aşık isimli şahsın yedi yıl önce evlendiği eşi Çağlar Aşık’ı yedi yıldır işkenceye maruz bıraktığı öğrenildi. Yıllar yılı şiddetin dozunu artıran saldırgan, son olarak 14 haftalık hamile olan Çağlar Aşık’ı tüfekle bacağından vurdu ve genç kadının bacağını kaybetmesine neden oldu. Çağlar Aşık tarafından olay sonrası verilen ifadeler ise en az olayın kendisi kadar ürkütücüydü: ‘İşkence ederken gülüyordu…’
  • Bahçelievler’de, 33 yaşındaki Ayşe Karahan, boşanma aşamasında olduğu öğrenilen eşi tarafından sokak ortasında silahla vuruldu. Ağır yaralanan Ayşe Karahan, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Genç kadının hayati tehlikesi sürüyor. Saldırgan ise olay yerinden kaçtı.
  • İstanbul’da evlilikleri boyunca şiddet uygulayan kocasından birçok kez verilen uzaklaştırma kararına rağmen kurtulamayan 58 yaşındaki F.Ö., bir kez daha savcılığa başvurup suç duyurusunda bulundu. 2010’dan beri Kahraman Ö. hakkında 4 kez evden uzaklaştırma kararı verilmesine rağmen şiddet devam edince Ö., geçen yıl 18 Ağustos’ta savcılığa yazdığı dilekçesinde isyan ettiren şu ifadelere yer verdi: “İki evladımla birlikte korkunç, sadist, insafsız baskı ve zulme karşı bir var oluş mücadelesi vermekteyiz. Bunlardan maalesef kurtulamıyoruz. Acaba ben ve çocuklarımın hayatına eşim tarafından son verildikten sonra mı hukuk ve yargı devreye girecektir…”
  • Bolu’da eşinden ayrılmak isteyen 28 yaşındaki kadına, polislerin nöbet tuttuğu Valilik binasına 50 metre uzaklıkta ve halkın yoğun olduğu Kent Meydanı’nda eşi tarafından ateş edildi.
  • Konya’da eşinin çalıştığı şirkete motosikletle gelerek kendisini kurye olarak tanıtan 27 yaşındaki Zafer Tatlısert, boşanma aşamasında olduğu eşini tabancayla vurarak ağır şekilde yaraladı. Zafer Tatlısert’in kasten yaralama suçuyla daha önce hapse girdiği ve 2 ay önce tahliye olduğu öğrenildi.

Aile içi şiddetin yanı sıra kadınlara kamusal alanda tanımadıkları şahıslar tarafından şiddete uğruyor.

  • İstanbul Şişli’de bir erkek saldırgan, yanındaki kadına tekme, tokat ve yumruk ile saldırıda bulundu. Saldırı anını gören kadının arkadaşı saldırganı uzaklaştırmaya çalışırken, çevredeki vatandaşların da koşarak yanlarına gelmesiyle birlikte saldırgan güçlükle olay yerinden uzaklaştırıldı.
  • İstanbul Ataşehir Ferhatpaşa Mahallesi’nde evine giden A.Ç. kaldırımda çarpıştığı kişi tarafından darp edildi. Güvenlik kamerası kayıtlarından şüphelinin kimliğini tespit eden polis ekipleri, düzenledikleri operasyonda tıp fakültesi öğrencisi olduğu belirtilen24 yaşındaki Hakan D.’yi gözaltına aldı.
  • Antalya’nın Alanya ilçesinde bir kadın sokak ortasında polisler tarafından coplanarak ve yerlerde sürüklenerek darp edildi. Olaya ilişkin görüntüler üzerine yürütülen soruşturma neticesinde iki polis memuru açığa alındı.

Cinsel istismar: Cinsel istismar haberleri Eylül ayında da devam etti.

  • Antalya’da 11 ve 12 yaşlarındaki iki kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla ortaokul müdürü Y.A hakkında 44 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
  • Adıyaman’ın Besni ilçesinde, Süleymancılara ait olduğu iddia edilen Hayrünnisa Gölbaşı Çocuk Yurdu’nda kalan iki çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Müdür hakkında, iki çocuğa porno film izlettiği ve dokunma yoluyla cinsel istismara zorladığı öne sürülerek soruşturma açıldı. 10 ve 11 yaşındaki iki çocuğa cinsel istismarda bulunan yurdun müdürü İ.T., yapılan ilk tahkikat sonrası tutuklandı. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuklar ise tedavi amacıyla Malatya’ya götürüldü.
  • İnegöl’de Z.N.B. isimli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan 12 kişi tutuklandı.

Yargı- Hukuk- Devlet- Medya;

  • İzmir’in Karabağlar ilçesinde eşi Sevgi Terzi’yi öldüren Hüseyin Sıtkı Terzi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti Terzi’ye iyi hal ve ceza indirimi uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
  • Van’da haberi olmadan ailesi tarafından hiç tanımadığı bir erkekle evlendirilen bir kadın iki kez intihara teşebbüs etti. Ailesinin evinde şiddet gören ve evliliği kimliğindeki değişen soyadıyla öğrenen kadın, polis tarafından olay hakkında tutanak dahi tutulmadan şiddet gördüğü eve geri gönderildi. Kadın, hala ailesi ile birlikte o evde yaşıyor ve yetkililer hiçbir şey yapmıyor.
  • İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi (İFAM) adlı gerici kuruluşun başkanı ilahiyatçı İhsan Şenocak, “kadınların pantolon giymesinin zararlı olduğunu ve cehennemde cezalandırılacağını” öne sürerek, babalara ahlaksız öğütlerde bulundu. İlahiyatçı İhsan Şenocak, bir sohbetinde babalara “öğütler” vererek çocuklarını korumaları gerektiğini söyledi. Şenocak, “Nasıl ki bir çoban, koyunları ateşe atsa o çobanın ceza almasını istersiniz, bir baba da çocuklarını cehennem ateşinden korumalıdır” gibi ifadeler kullandı.
  • Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul internette yayınlanan videosunda “Bir erkek doktor nasıl olur da kadına doğum yaptırır? Hiç mi utanmanız yok, hiç mi namusunuz yok” diye konuştu.“Utanmaz olmuşlar bunun adına doktorluk diyorlar bunun adı doktorluk değil, terbiyesizlik bu. Yerine göre de namussuzluk. Sen ne biliyorsun, o doktorun kalbinden neler geçiyor, neler kim bilir? Neler planlıyor neler acaba? Belki de namussuzun ta kendisi. Doktor olunca her şey caiz mi oluyor. Erkek değil mi sonuçta, hadım mı olmuş bu doktor?” diye nefret saçmaya devam eden gerici Kuytul, sapkın düşüncelerini de böylelikle bir kez daha dillendirmiş oldu.
  • İsmailağa Cemaati’nin ikinci ismi olarak bilinen, aynı zamanda Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun da ağabeyi olan Metin Balkanlıoğlu’nun skandal ‘vaaz’larını içeren videoda Balkanlıoğlu, türban takmayan kadınlara “Açıl kızım, gelen öpsün giden yalasın” ifadelerini kullandı.
  • Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yanarak can verdiği yurt faciasında İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne kınama cezası verildi. Yurttaki son denetimde sahte rapor veren iki memura da sadece birer günlük maaş kesme cezası uygulandı.
  • İstanbul Çekmeköy’de, belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu’nun “İnanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “Kasten yaralama” ve “Hakaret” suçlarından toplamda 9 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Son sözü sorulan sanık, “Ayıptır diye söylemeyecektim ama otururken iç çamaşırı görünüyordu. Devletimizin kırmızı çizgisini bilmek istiyorum. Burası Türkiye ve burası bir İslam ülkesi. Zaten gayrimüslim oldukları anlaşılmıştır. Beni tahrik ettiler. İlaçları alamamanın etkisi de vardır” dedi.
  • Ankara’nın Kolej semtinde, genç İngilizce öğretmeni T.E., kendi evinde şort giydiği gerekçesiyle komşuları tarafından apartman yöneticisine şikayet edildi. T.E., uzun süredir komşuları ve karşı inşaatta çalışanlar tarafından gözetlendiğini belirtirken, sosyal medya üzerinden ise mesaj yoluyla da taciz edildiğini belirtip, yaşadığı sıkıntılarını “Bıktım” diyerek sosyal medya aracılığı ile aktardı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni ders müfredatında laiklik ilkesi hiçe sayıldı, ders kitaplarında kadınların kocalarına itaat etmesi ibadettir, ateistler, müşrik ve mürted ile evlenilmez ifadeleri yer aldı.
  • Müftülere nikah kıyma yetkisi tanıyan tanıyan yasa tasarısı meclis alt komisyonuna sunuldu.
  • AKP’li Malatya Büyükşehir Belediyesi’nce kadınlar için hazırlanan iki ‘pembe trambüs’ seferlere başladı.
  • İstanbul Pendik’te minibüste üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam’a şortu nedeniyle saldıran ve hakkında üç ayrı suçtan 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan gerici Ercan Kızılateş, “İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçlarından 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçundan beraatine karar verilen Kızılateş, kararla birlikte tahliye edildi.
  • Diyarbakır’da, 17 yaşındaki kız arkadaşına 4 kez cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla, hakkında 42 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan 26 yaşındaki V.A., ‘Mağdurun rızası ile cinsel ilişkiye girdiği’ gerekçe gösterilerek üç yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini indirim sebebi sayan mahkeme, cezayı iki yıl 11 aya düşürdü.
  • Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan, kadınlara yönelik baskının sembolü haline gelen politikasında değişikliğe giderek, kadınların otomobil kullanmasına izin verileceğini bildirdi. Mevcut uygulamaya göre kadınlar, sadece yanlarında aile üyelerinden bir erkek olması durumunda araç kullanabiliyor.