IKBY'den anlaşma yanıtı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümeti, merkezi Irak hükümetiyle herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını savundu.

IKBY'den anlaşma yanıtı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümeti, merkezi Irak hükümetiyle herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını savundu.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Hükümeti’nden, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin “Erbil’in yapılan anlaşmadan vazgeçtiği” yönündeki sözleriyle ilgili bir açıklama geldi.

Rûdaw’da yer alan haber göre yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Irak Başbakanı Haydar Abadi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Erbil’in Irak ordusu ile Peşmerge Bakanlığı arasında yapılan anlaşmadan vazgeçtiğini ifade etmiştir.

Aramızda herhangi bir anlaşma imzalanmamıştır. Sadece Irak hükümetinin askeri heyeti tarafından anlaşma taslağı sunulmuştur. Ertesi gün merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesi’nin heyetleri arasında yapılan toplantıda, ikinci bir taslak gönderildi. Her iki taslağa yanıt verdik. Birkaç kez federal hükümet ile anayasa esasına göre müzakerelere hazır olduğumuzu belirtmiştik. Ancak her defasında Bağdat’ın yanıtı olumsuzdu.

Mevcut durumu savaşa süreklemek bütün bileşenleriyle Iraklılar için büyük bir felakete yol açabilir.

Irak Anayasası’nda yer aldığı gibi, haklarımıza inancımızdan yola çıkarak, barıştan yanayız. Irak halkının nesilleri için bir gelecek inşa etmek uğruna, genel bir anlaşmaya varmak için yapıcı ve açık bir diyaloğu talep ediyoruz.

Büyük din mercileri, Iraklı siyasi partilerin tamamı, sivil toplum örgütleri ve anayasa, güvenlik ve barışa inanan bütün güçlerden talebimiz, Kürt ve Arap milleti arasında fitneye yol açacak her türlü girişime karşı durmalarını talep ediyoruz. Aynı zamanda şiddet ve savaşla sorunların çözümüne de engel olsunlar.”

Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, anlaşma için federal hükümete şu şartların sunulduğu kaydedildi:

1-Bütün cephelerde ateşkes.

2-Devamlı işbirliği ve IŞİD’le mücadelede Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında askeri ve güvenlik mekanizması.

3-Irak Anayasası’nın ilgili maddesi uygulanana kadar tartışmalı bölgelere ortak gücün yerleşmesi.

4-Siyasi görüşmelerin başlaması, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gözetiminde Irak Anayasası uygun olarak idari, yasal ve askeri komisyonların da bulunduğu komisyonların kurulması.

5- Fişhabur’da bir iyi niyet göstergesi olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri temsilciliğinde peşmerge ve Irak ordusundan oluşan ortak gücün bulundurulması. Ayrıca Irak Anayasası’na göre bir anlaşma uygulanana kadar geçici bir anlaşma sağlanması.