IKBY'de protestolar sürüyor: 5 ölü, 93 yaralı

IKBY'de yer alan Süleymaniye kentinde dün başlayan hükümet karşıtı gösterilerde 5 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 93'e çıktığı aktarıldı.

IKBY'de protestolar sürüyor: 5 ölü, 93 yaralı

IKBY’de yer alan Süleymaniye kentinde dün başlayan hükümet karşıtı gösterilerde 5 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 93’e çıktığı aktarıldı.

Göstericilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birlik Partisi binalarını ateşe verdiği belirtilerek, KBY’de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve KYB’nin güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtlığı nedeni ile dün başlayan protestosunun kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştüğü aktarıldı.

IKBY’de 2014’ten bu yana ekonomik kriz yaşandığı belirtilerek, Erbil yönetiminin ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17’lik bir paya sahip olduğu fakat Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY’nin kendi başına petrol satması gerekçe gösterilerek, Erbil’in bütçeden alacağı payın 2014’te kesildiği söylendi.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik krizin, IŞİD’in Irak’ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleştiği belirtildi.

IKBY’de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunduğu ve memurların maaşının, kesintili bir şekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödendiği ifade edildi.

Erbil yönetiminin, Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü sağlamasıyla petrol gelirlerinin yarısını kaybettiği ve yönetimin günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ederken, Kerkük’teki petrol kuyularını kaybetmesinden sonra bu oranın yarı yarıya düştüğü aktarıldı.