"İdlib'deki kimyasal saldırının ABD provokasyonu olduğu açığa çıkmıştır"

ABD'nin Suriye'ye dönük saldırısı ile ilgili çeşitli açıklamalar geliyor.

ABD’nin Suriye’nin Humus kentinde yer alan Şayrat hava üssünü vurmasıyla ilgili Rusya’dan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Saldırıyı değerlendiren Rus senatör Morozov, operasyona gerekçe olarak gösterilen İdlib’deki kimyasal saldırının bir provokasyon olduğunun açığa çıktığını belirtti.

Sputnik‘in haberine göre, Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Oleg Morozov, “İdlib’deki kimyasal saldırının, füze saldırısını meşrulaştırmak için ABD tarafından düzenlenen bir provokasyon olduğu şimdi çok açık” dedi. Morozov ayrıca, “ABD’nin füze saldırısı Yugoslavya’nın bombalanmasını, Irak’a askeri müdahaleyi, Libya’nın yıkımını anımsatıyor” ifadelerini de kullandı.

“İlişkilerimiz kötüleşecek”

“Bu olayın ardından ABD ile iyi olmayan ilişkilerimiz biraz daha kötüleşecek” diyen Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin savunma komitesi başkanı Viktor Ozerov ise ABD’nin füze saldırısının Suriye’deki silahlı muhalifler için çok kötü bir örnek oluşturacağı ve onlarla Cenevre’de varılan anlaşmaların sorgulanmasına sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Ozerov, Rusya ve ABD arasındaki askeri işbirliğinin riske girdiğini de belirtti.

“Pentagon ile CIA arasında fikir ayrılığı var”

Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev ise füze saldırısının, bu saldırıdan henüz birkaç gün önce önceliklerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek olmadığını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile Pentagon ve ABD istihbarat servisleri arasındaki fikir ayrılığını ortaya koyduğunu kaydetti.

“Suriye’yi bölme girişimi”

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın savunma komitesi başkan yardımcısı Yuriy Şvıtkin ise ABD’nin füze saldırısını Suriye’ye bölme girişimi olarak tanımladı.