İdlib'de 'fitne': El Kaide şeyhi 'istifa' etti

El Kaide'nin Suriye kolu Heyet-u Tahrir'uş Şam'ın Suudi 'şeyh'i Abdullah El Muhaysini örgütünden ayrıldığını duyurdu.

İdlib'de 'fitne': El Kaide şeyhi 'istifa' etti

El Kaide’nin Suriye kolu Heyet-u Tahrir’uş Şam’ın (Şam Kurtuluş Heyeti) Suudi ‘şeyh’i Abdullah El Muhaysini örgütünden ayrıldığını duyurdu.

Açıklama ilk olarak Muhaysini’nin Arapça sosyal ağlarından, sonrasında ise tercüme edilerek diğer sosyal medya hesaplarınca da servis edildi.

Türkçe olarak da yayınlanan açıklamada diğer ‘şeyh’ Muslih El Ulyani ile birlikte Tahriru’ş Şam’dan ayrılma sebepleri dile getirildi. Kentte Ahrar’uş Şam’la girdiği çatışmada kesin galibiyet kazanarak hakimiyet elde eden Heyet-u Tahrir’uş Şam’ın liderlerinin ortaya çıkan bazı ses kayıtlarından duyulan rahatsızlığın dile getirildiğini açıklamada, “Bu yapıda olmamıza rağmen gayelerimizi gerçekleştirmekten aciz olduğumuz kesinleşince Şam sahasındaki tüm mücahitlerle ve tüm guruplarla aramızda muhabbet bağı kalmakla beraber ”Tahrir Şam Heyeti”nden ayrılmamızı ilan etmek gerekli oldu.” denildi.

Açıklamada, Suriye sahasında kalınıp meşru yönetime karşı cihatçı teröre destek için çalışmaya devam edecekleri açıklandı.

Kararın bölgede Türkiye destekli Ahrar’uş Şam’ın da olduğu 43 silahlı ‘muhalif’ grubun ‘Ulusal Ordu’ kurulması konusunda anlaşmasından kısa bir süre sonra gelmesi de dikkat çekti.