İdil Biret'in konserine 'terör' iptali!

Adana Valiliği, piyanist İdil Biret'in vereceği konseri 'terör olayları' bahanesiyle iptal etti.

İdil Biret'in konserine 'terör' iptali!

Adana Valiliği, piyanist İdil Biret’in bu akşam Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu’nda vereceği konseri ‘terör olayları’ bahanesiyle iptal etti.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) kuruluşunun 25. yılını 5 Ocak 2017 Perşembe akşamı saat 20.00’de Adana Büyükşehir Belediyesi Konser Salonu’nda vereceği konser ile kutlayacaktı. Orkestra, şef Emin Güven Yaşlıçam yönetiminde 4 Ocak sabahı solist anıtsal piyanist İdil Biret’le, S. Rachmaninnoff’un “Paganinin Bir Teması Üzerine Rapsodi” başlıklı eserin provasını yaptı. Ancak öğleden sonra Valilik konseri iptal etti.

Programın ikinci yarısında orkestranın 5 Ocak 1992 tarihinde açılış konserinde seslendirdiği J.Strauss’un “Yarasa Operası Uvertürü”, “İlkbahar Sesleri”, “Radetzky March” ve “İmparator Valsi” başlıklı eserler Adanalı sanatseverlere sunulacaktı.

İdil Biret’in daha önce de iki kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konserleri, patlama ve güvenlik gerekçeleriyle iptal edilmişti.

“Terör olayları…”

Adana Valiliği’nden, ilgili yerlere gönderilen iptal kararında şöyle denildi:
“Ülkemizde meydana gelen terör hadiseleri sebebiyle, 5 Ocak 2017’de yapılacak Adana’nın kurtuluşunun 95’nci yıldönümü programında yer alan bazı etkinlikler Valilik makamının 4.1.2017 tarih ve 466 sayılı oluru ile iptal edilmiştir.”

İdil Biret kentten ayrıldı

Valiliğin bu kararı üzerine Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Yönetim Kurulu iptal kararı alarak, durumu İdil Biret ve orkestra şefine iletince her ikisi de kentten ayrıldı. Ancak kararın duyulması ile Valilik’te sonradan bir değerlendirme daha yapılıp, şenlikli gösterilerin iptal edilmesinin düşünüldüğü, senfoni konserinin bu kapsamda düşünülmeyeceği ÇDSO yönetimine iletildi. Senfoni yönetimi de bunun üzerine yeni bir değerlendirme yapmak üzere toplandıysa da, İdil Biret’in kentten ayrıldığı anlaşıldı.