"Hulusi Akar ve komutanlar görevden alınmalı" diyen Üçok'a Genelkurmay'dan hapis talebi

Emekli hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında Genelkurmay Başkanlığı'nın şikâyeti üzerine 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Eski Hava Kuvvetleri Savcısı ve emekli hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkında Genelkurmay Başkanlığı’nın şikâyeti üzerine Ankara Savcılığı’nca 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Üçok’a açılan davada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından komuta kademesi hakkındaki paylaşımları ve demeçleri nedeniyle ‘Astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, komutanlara güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen veya tezyif edici fiil ve hareket’ suçlamaları yöneltildi.

Ahmet Zeki Üçok, darbe girişiminin ardından konuşmalarında sürekli olarak Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve diğer komutanlarını hedef alan bir isim olarak biliniyor. Üçok, darbe girişiminin ardından verdiği bir röportajda, “TSK’da, 15 Temmuz gecesine ait kamera görüntüleri FETÖ’cü kadrolar tarafından silindi. O anları yaşayan askerler ise susuyor” ifadelerini kullanmıştı.

“Bu kişiler görevden el çektirilmeli”

TSK’daki komuta kademesinin görevde olması ve ast-üst ilişkisinin yarattığı baskı nedeniyle darbe girişimine ilişkin gerçeklerin ortaya çıkamadığına dikkat çeken Üçok, Sözcü‘ye verdiği bir röportajında, “Diyelim ki tuğgeneralsiniz ve bizzat Genelkurmay Başkanı ile ilgili bir hata anlatacaksınız… Anlatabilir misiniz bu koşullarda? Kime neyi anlatacaksınız? O komutanlar orada durduğu sürece hiçbir general, amiral, subay özgürce ifade veremez. İmkansız doğruları söylemeleri… Ve söyleyemiyor da zaten… Bence Cumhurbaşkanı’nın derhal bu komuta kademesi ile ilgili soruşturma izni vermesi ve bu kişilerin görevden el çektirilmeleri gerekir. Çok geç bile kalındı bunda.” diye konuşmuştu.