Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu: Bayrağı görevlinin indirdiği iddiası saçmalık

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu, konsolosluk binasındaki Hollanda bayrağını kesinlikle bir göstericinin indirdiğini söyledi.

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu: Bayrağı görevlinin indirdiği iddiası saçmalık

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom, konsolosluk önündeki protestolar sırasında binadaki Hollanda bayrağını kesinlikle bir göstericinin indirdiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım olaya ilişkin “bunu kim, niye, neden yapar? Bu bir provokasyon, bunlardan uzak durmak gerekir” demişti. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise “Göndere Türk bayrağı çekilmesi, konsolosluk yetkililerinin tamamen kendi inisiyatifleriyle gerçekleşmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Schuddeboom, Hollanda ile yaşanan kriz sonrası konsolosluktaki Hollanda bayrağının indirilip yerine Türkiye bayrağı çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Tamamen saçmalık”

Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç‘in haberine göre, Başkonsolos Schuddeboom, 11 Mart Cumartesi günü sabah saat 04.30’a kadar gösteriler nedeniyle uyumadığını belirtirken, bayrağın kesinlikle bir gösterici tarafından indirildiğini söyledi. Schuddeboom, “Bayrak indirildiğinde binadaydım. Kimin indirdiğini Türk medyasından gördüm. Bir büyükelçilik görevlisinin indirdiği iddiası tamamen saçmalık. O gece geç saatlere kadar gösteriler devam etti. Ben yatağa 4-4.30 civarında girdim. Göstericilerin çok profesyonel ses sistemi vardı” dedi.

“Diplomatik toprağa saldırı”

Schuddeboom, bayrağın indirildiğini saat 9.30 sularında öğrendiğini ve ardından ikametgâhtan bahçeye çıktığını belirtirken “Saat 10.00 civarında bayrağı yeniden çektim. Onlar suçlu. Araştırma devam ediyor. Biz de bununla ilgili şikâyetimizi Dışişleri’ne ilettik” dedi.
Kamera görüntülerinde bir suçlunun çatıya tırmandığının ve Türk bayrağını astıktan sonra “Allahuekber” diye bağırdığının görüldüğünü belirten Başkonsolos, “Sonuç ne olursa olsun bunu yapmak bir suçtur; bu Hollanda Konsolosluğu’na ait diplomatik toprağına yaşadığı bir saldırıdır” dedi.