Hollanda seçimlerinde sonuçlar netleşti: İşte detaylar...

Hollanda'da düzenlenen parlamento seçimlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı.

Hollanda seçimlerinde sonuçlar netleşti: İşte detaylar...

Türkiye’nin diplomatik kriz yaşadığı Hollanda’da dün düzenlenen seçimlerin galibi başbakan Mark Rutte’nin partisi olurken, Geert Wilders’in Özgürlük Partisi 20 sandalye kazandı. Sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olmak için yeterli çoğunluğa sahip olamadı.

Resmi sonuçlarına göre 150 sandalyeli parlamentoda Mark Rutte’nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) 33 sandalye birinci ve Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) 20 sandalye ile ikinci sırada yer alıyor.

2012 seçimlerinde 38 sandalye ile VVD ile koalisyon kuran İşçi Partisi (PvdA) ise ciddi bir kayıp vererek 9 sandalyeye düştü. Önceki seçime göre 4 sandalye daha kazanan Wilders’in partisi PVV ile ikinciliği paylaşan Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Demokrat 66 (D66) 7 sandalye daha kazanarak 19’ar sandalye kazandılar.

Bir diğer ciddi artış ile göze çarpan Yeşiller sandalye sayısını 4’ten 16’ya yükselterek koalisyonun önemli adaylarında biri haline geldi. Hayvan hakları mücadelesi veren Hayvanlar için Parti (PvdD), sandalye sayısını 2’den 5’e yükseltirken, Türk partisi olarak bilinen ve AKP’lilerin oy çağrısı yaptığı DENK ise 3 sandalye kazandı.

Hollanda’da bir kez daha koalisyon hükümeti kurulacak

12.8 milyon seçmenin oy vereceği seçimlere 28 parti katılıyor. 150 sandalyeli Hollanda Parlamentosu’nda 76 koltuğa sahip olan parti tek başına iktidar olma hakkını kazanıyor. Ancak uzun süredir koalisyon hükümetleri ile yönetilen Hollanda’da bu gelenek son seçimde de bozulamamış görünüyor.

2012’deki son seçimden bu yana Başbakan Rutte’nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ve İşçi Partisi (PvdA) koalisyon hükümeti ülkeyi yönetiyordu.