Hollanda FETÖ’den sığınma hakkını tanıdı

Hollanda 8 kişinin sığınma hakkını tanıdı.

Hollanda FETÖ’den sığınma hakkını tanıdı

Hollanda’da bulunan 8 FETÖ üyesinin “sığınma talebinin” kabul edildiği duyuruldu. Hollanda Sığınma Avukatları ve Hukukçuları Derneği (VAJN) Başkanı Jan Eikelboom’a göre 15 Temmuz darbesinden sonra Türkiye’den sığınan 8 kişinin “sığınma hakkının” tanındığı bildirildi.

Eikelboom, sığınma başvurusu kabul edilen kişilerin 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle suçlandığını ve ‘Türkiye’de baskı görme riski’ gerekçesiyle sığınma hakkı elde ettiklerini söyledi.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sığınma taleplerinin kabul edildiğini doğruladı. Ancak bu kişilerin başvuru gerekçesi konusunda açıklama yapılmadı.

“Bazı isimler adil yargılanamayabilir”

Hollanda hükümeti 15 Temmuz sonrası aralarında diplomat ve subayların da bulunduğu kişilere 18 aylık geçici oturma izni vermişti. Bu oturma izninin süresi dolduktan sonra “bazı isimlerin adil yargılanamayacağı” düşünülerek sığınma izni verildi.

15 Temmuz’dan sonra Hollanda’dan sığınma isteyen Türk vatandaşlarının sayısında ciddi artış yaşanıyor. 2015 yılında sadece 56 kişi sığınma başvurusu yaparken 2016’da bu sayı 235’e yükseldi.

Bu yılın ilk 8 ayında ise, 309 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Hollanda’dan sığınma talebinde bulundu.

Farklı AB ülkeleri de sığınma hakkını tanırken, Hollanda’nın bu kararının “yeni bir gerilime” yol açıp açmayacağı merakla bekleniyor. AKP, 16 Nisan referandumu öncesi Almanya ve Hollanda ile “kontrollü gerilim” siyaseti izlemişti.