Hitler'in tablosunu 75 cente almış: 'Beni bu yükten kurtarın'

NIOD'e bağışlanan sulu boya tablonun, Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler tarafından yapılan orijinal bir resim olduğu ortaya çıktı.

Hitler'in tablosunu 75 cente almış: 'Beni bu yükten kurtarın'

Hollandalı bir kadın tarafından Savaş ve Soykırım Araştırmaları Enstitüsü’ne (NIOD) bağışlanan sulu boya tablonun, Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler tarafından yapılan orijinal bir resim olduğu ortaya çıktı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki bir kulenin yer aldığı suluboya tablo, ondan kurtulmak isteyen Hollandalı bir kadın tarafından, Savaş ve Soykırım Araştırmaları Enstitüsü’ne bağışlandı.

Adının gizli kalmasını isteyen kadına tablo babasından kalmış. Babası, suluboya resmi eskici pazarından 75 cente almış. Eve geldiğinde, ‘A. Hitler’ imzasını görünce utancından tabloyu çatıya kaldırmış.

Tablonun sahibi kadın, “Para istemiyorum. Beni bu ağır yükten kurtarın” diyerek NIOD’a başvurdu.

Hollandalı kadın tarafından plastik bir pazar çantası içinde getirilen suluboya tablo, enstitü tarafından kapsamlı biçimde inceledi. Resmin, piyasada dolaşan Hitler imzalı birçok sahte eserden farklı olduğu tespit edildi.

İnceleme sonucunda, kullanılan boya ve karton gibi malzemelerin 20’inci yüzyılın başlarına ait olduğu anlaşıldı. Konu ve resim metodunun da Hitler’in tarzıyla ile birebir uyuştuğu belirlendi.

Tablonun arkasına yapıştırılan bir sanat galerisine ait iki orijinal pul da elde edilen bulgularla birleşince, suluboya tablonun Hitler tarafından yapıldığı kesinlik kazandı.

Koleksiyona alınan eser, enstitü tarafından eğitim ve araştırma için kullanılacak.

Adolf Hitler, 1907 – 1913 yılları arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşamıştı. Viyana Sanat Akademisi’ne girebilmek için uğraşan Hitler, akademiden gelen ret cevabı üzerine hayatını kazanmak için suluboya resimler yapıp satmıştı.

Bu çalışmalardan büyük kısmı artık özel koleksiyonlarda yer alıyor. Birçoğu da 2’inci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan askerleri tarafından götürüldü.