HDP'li İdris Baluken'e tahliye kararı

Halkların Demokratik Partisi ve Diyarbakır Milletvekili Grup Başkanvekili İdris Baluken serbest bırakıldı.

HDP'li İdris Baluken'e tahliye kararı

Halkların Demokratik Partisi ve Diyarbakır Milletvekili Grup Başkanvekili İdris Baluken serbest bırakıldı.

4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in yargılanmasına Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlandı. HDP Milletvekilleri ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya Baluken, tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılarak savunma yaptı.

Kararına açıklayan mahkeme, Baluken’in adli kontrol kararı ile tahliyesine karar verdi. Mahkeme tahliye kararına, “karartılacak delil olmaması, milletvekili olması ve Anayasa Mahkemesi’nin daha önce tutuklu vekillere ilişkin kararını” gerekçe gösterdi.

Tahliye sonrası açıklama

Kandıra Cezaevi’nden tahliye edilen İdris Baluken, cezaevi önünde bekleyen partililerce karşılandı. Baluken burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Cezaevinde olan siyasetçi sayısı, genel merkez binasında olandan yüksekse demokrasinin hangi noktada olduğunu görebiliriz” diyen Baluken; hala tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve seçilmiş siyasetçileri hatırlattı.

80 milyonun iradesini temsil edenlerin 3 aydır tecrit altında tutulduğunu söyleyen Baluken, bunun bir insanlık suçu olduğuna dikkat çekti. Baluken, “Eş Başkanlarımız, milletvekillerimiz ve tüm seçilmiş siyasetçiler tahliye edilmedikçe bu tahliyelere sevinmekte zorlanıyoruz” dedi.