HDP'den 'ittifak' ve 'kongre' açıklaması

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, 'ittifak' tartışmalarına ve partisinin kongre takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP'den 'ittifak' ve 'kongre' açıklaması

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, ‘ittifak’ tartışmalarına ve partisinin kongre takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden gönderdiği mesajda ittifak konusuna ilişkin, “Önemli olan ‘hayır’ ve ‘evet’ diyenleri düşmanlaştırmadan, karşıtlaştırmadan, her iki kesimin ortaklaşmasını sağlayacak ilkeler oluşturabilmektir. Bu vesileyle, bizler demokratikleşmeye ve temel özgürlük ilkelerine, toplumsal barış perspektifine sahip olabilecek çalışmalara açık olacağız. Bu çalışmalar ‘evet’ içinden de ‘hayır’ içinden de olabilir.” ifadelerini kullanmıştı.

HDP Genel Merkezi’nde MYK toplantısının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Baydemir ise “Bu ülkeyi çatışmaya götüren nedenler açık ve nettir. Bu ülkede çatışmayı durduran nedenler açık ve nettir. Çatışmasızlık için bu ülkenin bir deneyimi vardır. O deneyimde neler yapıldı? Neler yapılamadı? bir kez daha dönüp bakılmalı. HDP bir çözüm partisidir. Çözüm nedir diye sorarsanız. Zalimin zulmünden vazgeçmesidir. Ama ölüm olmadan istişareyle bir mücadele hattının ortaya konulması gerekir. Savaşı istemeyen, çoğulcu kimliğiyle, eşitlik, özgürlük isteyen herkese ittifak çağrısında bulunuyoruz. Gelin umutlarımızı birleştirelim.” diye konuştu.

“Kongre yasal zorunluluktan kaynaklı”

Baydemir, “Figen Yüksekdağ’ın yerine aday kim olacak? İttifak çağrısı AKP’yi kapsayacak mı? Hayır cephesi için mi?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Her şeyden önce 20 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz kongre yasal zorunluluktan kaynaklı bir kongredir. Figen Yüksekdağ’ın Eş genelbaşkanlığının düşürülmesi bir darbedir. Eğer HDP olağanüstü kongreye gitmezse, çok daha farklı gayrihukuki saldırılara maruz kalacaktır. Bundan dolayı Figen Yüksekdağ’ın talebiyle kongreye gitmek zorundayız. Şu an adayımız belli değil. İstişarelerimiz devam ediyor. HDP iradesinin arkasındadır.