Haremlik selamlık kantine Eğitim-Sen'den tepki: Karma eğitim fiilen sonlandırılıyor!

İstanbul'daki bir okulun kantininde kantinlerin kız-erkek şeklinde ayrılması büyük tepki çekiyor.

Haremlik selamlık kantine Eğitim-Sen'den tepki: Karma eğitim fiilen sonlandırılıyor!

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), İstanbul Kartal’daki bir ortaokulda yapılan harem selamlık kantin uygulamasına “Bu seçme özgürlüğü değil, çocuk hakları ihlalidir” diye tepki gösterirken, yapılanın laik ve bilimsel eğitim ilkelerine de uymadığının altını çizdi.

Cumhuriyet‘te yer alan habere göre, Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Bu uygulamalar uzun süredir yaşanıyor. Karma eğitim uygulaması yasalarda olmasına rağmen fiilen sonlandırılmakta. Bunu İmam Hatip’te yapıyorlar, ama onlar da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar olduğu için aynı yasalara uymak durumundalar. Kimi okul idarecileri yapabiliyorsa binaları kız ve erkek olmak üzere ayırıyor, yapamayanlar da koridorları buna göre düzenliyor. Bu çocuk hakları ihlalidir. Kimileriyse bunun bir seçme özgürlüğü olduğu, velilerin çocukları için bu düzenlemeyi isteyebileceğini söylüyor. Bunlar, pedagojik olmayan yaklaşımlar olmakla birlikte; evrensel, laik ve bilimsel eğitim ilkelerine uymuyor.” ifadesini kullandı.

Mitinge ve milli eğitim müdürlükleri önüne çağrı

“Çocuklarımızın sessiz çığlıklarına ses olmaya çağırıyoruz” diyen Aydoğan, “Tüm ihraçlara, sürgünlere rağmen çocuklarımızın geleceğini karanlığa teslim etmelerine izin vermeyeceğiz. Biz eğitimciler ve veliler endişeliyiz. Veliler, okul önünde eylem yapar oldu. Biz de her şeye rağmen laik ve bilimsel eğitim için mücadele edeceğiz. Tüm yurtaşları 17 Eylül’de Kartal’a, 18 Eylül’de il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin önünde olmaya ve ses çıkarmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Kartal’daki Cevizli Ortaokulu’ndaki skandal uygulama Manifesto tarafından fotoğraflanmış, tepki çeken olay kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturmuştu.

http://gazetemanifesto.com/2017/09/13/istanbulda-harem-selamlik-kantin-okul-yonetiminden-manifestoya-komik-aciklama/