Halkbank yöneticisi Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ayrıntıları ortaya çıktı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ayrıntıları ortaya çıktı.

Halkbank yöneticisi Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ayrıntıları ortaya çıktı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklanmasının ayrıntıları ortaya çıktı. Yapılan açıklamalara göre Atilla, “resmi görevleri” nedeniyle geldiğini belirttiği ABD’ye sorunsuz giriş yaparken, dönüşte Savcı Bharara’nın yardımcısının talimatıyla gözaltına alındı.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı‘nın aktardığına göre, Savcılık ve FBI tarafından yapılan açıklamada Atilla, 23 Mart’ta ABD’ye New York’tan girdiği belirtildi. Atilla New York’a girişinde FBI tarafından sorgulandı. Ancak bu sorgulama, sadece “kimlik bilgilerinin belirlenmesi” amacıyla yapıldı.

Nitekim Atilla, kendisini JFK havaalanında sorgulayan FBI ajanına kartvizitini de verdi. Ardından Atilla’nın ülkeye giriş yapmasına izin verildi. Halkbank, Atilla’nın New York’a “resmi bir görev için gittiğini” açıkladı. Atilla, “resmi görevini tamamlayarak 28 Mart’ta Türkiye’ye hareket etmek için JFK havaalanına gittiğinde ise, uçağa binmeden hemen önce FBI tarafından gözaltına alındı.

Talimat Bharara’nın yardımcısından

Atilla’nın gözaltına alınmasına ilişkin talimatı, ABD Başkan Yardımcısı Donald Trump’ın görevden aldığı, Türkiye’nin “Reza Zarrab davasının savcısı” olarak tanıdığı Preet Bharara’nın en yakın çalışma arkadaşı, yardımcısı verdi. Bharara’nın görevden alınmasının ardından, Trump henüz onun yerine resmen bir Başsavcı atamadı. Bharara’nın yerine vekaleten, yardımcısı Joon H. Kim bakıyordu. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın gözaltına alınması talimatını da bizzat Kim verdi.