Halk santrali bastı, jeotermal çalışmasını durdurdu

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köylüleri, zeytinlik alanlarında kurulan Jeotermal Enerji Santrali'ni bastı.

Halk santrali bastı, jeotermal çalışmasını durdurdu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köylüleri, zeytinlik alanlarında kurulan Jeotermal Enerji Santrali’ni bastı.

Traktör ve araçlarla gittikleri santral sahasında tepkilerini dile getiren Gülpınar halkı, sondaj çalışmalarını durdurdu. Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başlattığı Jeotermal Enerji Santrali Sondajı çalışmaları, Gülpınar halkının çalışmaların durdurulması için açtığı davaya rağmen devam ediyordu. Köy kahvesinde bir araya gelen halk, sondajın yapıldığı zeytinlik alana giderek çalışmaları durdurdu. Cumartesi ve pazar olmak üzere iki gün üst üste eylem yapan yurttaşlar, sondaj çalışmalarına izin vermiyor.

Evrensel‘de yer alan habere göre, köylüler sabah erken saatlerde toplanıp traktörler ve araçlarla konvoy halinde sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu. Alanda yetkili kimseyi bulamayan Gülpınar halkı, işçilere tek geçim kaynaklarının alandaki zeytinlikler olduğunu belirterek, işçilerden de sorun çözülene kadar çalışmama sözü aldı. Aynı zamanda römorklarla şantiye yolunu kapatan Gülpınarlılar, zeytinliklerinde sondaj çalışması istemediklerini yenileyerek çalışmaya izin vermeyeceklerini belirtti.

İdare mahkemesine dava açıldı

Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyet raporunu Çanakkale Valiliği’ne sunmuş, Proje Tanıtım Dosyası incelenerek 26 Mayıs 2017 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmıştı.

Başlatılan çalışmaların zeytinlik alanları yok edeceğini belirten Gülpınar halkı, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, aracılığı ile geçtiğimiz günlerde Çanakkale İdare Mahkemesi’ne suç duyurunda bulunarak, zeytin yasasına rağmen verilen “ÇED Raporu Gerekli Değildir” kararının iptalini istemişti. Mahkeme sürecine girilmesi ile çalışmaların hızlandırıldığını gören Gülpınar halkı, sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu.

“Her gün nöbet tutacağız”

Aynı zamanda şantiye içerisinde iş güvenliğinin olmadığını ve çevre önlemlerinin alınmadığını gören köylüler tutanak tutarak tek tek imzaladı. Çalışma alanı içerisinde her gün nöbet tutacaklarını ve çalışmaya izin vermeyeceklerini belirten köylüler, traktör römorkları ile çalışma sahasının yolunu kapattı. Tekrar köy kahvesinde bir araya gelen köylüler, diğer günlerde de toplu olarak çalışma alanına gitme ve çalışma yaptırmama kararı aldı.