Hakları gasp edilen Real işçileri Manifesto'ya konuştu

İşten atılan Real Hipermarket işçileri Ağustos ayından bu yana gasp edilen kıdem tazminatlarını alabilmek için direniyorlar.

Hakları gasp edilen Real işçileri Manifesto'ya konuştu

İşten atılan Real Hipermarket işçileri Ağustos ayından bu yana gasp edilen kıdem tazminatlarını alabilmek için direniyorlar.

Gazete Manifesto‘ya konuşan işçi temsilcisi Şenol Ağca, Real işçilerinin büyük kısmının uzun süredir şirket bünyesinde çalıştığını, ancak bir anda oldu bitti ile şirketin iflas vererek 1700 işçinin işten atıldığını ve kıdem tazminatlarının gasp edildiğini belirtti.

HİLELİ İFLAS SÜRECİ

Real işçilerinin haklarının gasp edilmesi hileli bir iflas süreci sonunda ortaya çıktı.

İşçilerin tüm alacaklarından Metro Gross Marketleri ve Beğendik Grubu’nun sorumlu olduğunu belirten Ağca, 1475 sayılı Yasa’nın 14. maddesine göre Real Hipermarket işçilerinin işyerinde geçen çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatlarını ödemesi gerektiğini ifade etti.

1998 yılında Metro Gross Market bünyesinde kurulan Real Hipermarketleri, 2014 yılında Beğendik Grubu’na satılmış, Beğendik Grubu ise Real’in 2016 yılında iflas ettiğini duyurmuştu.

Real işçileri ise bunun doğru olmadığını, Beğendik Grubu’nun Real’e göre çok daha fazla zararda olduğunu, Real’in iflas ettiği bahanesiyle 1700 işçinin işten çıkarıldığı ve tazminatının ödenmediğini belirtiyor.

2016 yılındaki borç verilerine bakıldığında durum daha da net bir şekilde gözler önüne seriliyor. Beğendik Grubu’nun borcu 142 milyon 201 bin TL iken, Real Hipermarketlerinin borcu 713 bin TL olarak gösterilmişti.

REAL İŞÇİLERİ TEZ-KOOP-İŞ’E TEPKİLİ

Real işçileri işten atılma sürecine kadar Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş’e üye olduklarını, ancak sendikanın bu süreçte kendilerine sahip çıkmadığını belirttiler. İşçi temsilcisi Ağca, “Real işçileri olarak yıllarca Tez-Koop-İş üyesiydik. Yıllarca aidat ödediğimiz sendika bizi en çok ihtiyaç duyduğumuz süreçte yalnız bıraktı. Artık mücadelemizi DİSK’e bağlı Nakliyat-İş ile sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.