Hafıza-i Beşer | Van'da deprem: 644 kişi hayatını kaybetti

Van, 23 Ekim 2011 saat 13.41’de 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Hafıza-i Beşer | Van'da deprem: 644 kişi hayatını kaybetti

Van, 23 Ekim 2011 saat 13.41’de 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Merkezinde, en büyük ilçesi Erciş’te ve çevresindeki köylerde yıkım büyüktü.

644 kişinin hayatını kaybettiği depremde, 4 binden fazla kişi yaralanırken, 252 kişi de enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Depremden yaklaşık 700 bin vatandaş doğrudan etkilendi. 10 binden fazla artçı kayıtlara geçti. 200’e yakın köy hasar aldı. Hayatını kaybeden çocukların sayısı ise açıklanmadı.

Depremin ardından gönderilen çadırlar kış koşullarına dayanıklı değildi. Barınma sorunu Van’da ölümleri tetikledi. AKP iktidarı aksayan eğitim için sadece TOKİ binaları çevresinde okul yaptırmış, diğer bölgeleri ise özel sektörün ya da bağışçıların insafına bırakmıştı. Bu durum ileriki dönemlerde ailesi, evi, okulu olmayan çocukların inşaat, işporta gibi alanlara sevk etmiş, çocuk işçiliği sayısını kat be kat arttırmıştı.

Depremin hemen ardından en çok tartışılan başlıklardan birisi ise, AKP’nin depremzedeler için toplanan 200 milyon lirayı elinde tutması oldu. Bu miktarın sadece 17 bin lirası Van’a gönderilmişti.

Van’ın Erciş ilçesinde 13 yaşındaki Yunus Geray’ın enkazda çekilen fotoğrafı ise yaşanan felaketin simgelerinden biri oldu. Yanında bir ölüyle kurtarılmayı bekleyen küçük Yunus, saatler sonra enkazdan çıkarıldı. Ancak hastaneye kaldırılan Yunus’un kalbi daha fazla dayanamadı.