Hafıza-i Beşer | Uzaydaki ilk uydu: Sputnik

İsmi Sputnik 1 olan dünyanın ilk uydusu, 4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatıldı. Her 98 dakikada bir Dünya’nın yörüngesinde tur atmaya başlayan Sputnik, basit ama etkili bir araçtı. Bu önemli gelişme Sovyetler Birliği’nin dünya çapında bilimde ve teknoloji alanında ne kadar ilerleyebildiğinin göstergesidir.  Bu program Sergey Korolev ve diğer bilim insanları tarafından yönetilmiş... View Article

Hafıza-i Beşer | Uzaydaki ilk uydu: Sputnik

İsmi Sputnik 1 olan dünyanın ilk uydusu, 4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliği tarafından uzaya fırlatıldı.

Her 98 dakikada bir Dünya’nın yörüngesinde tur atmaya başlayan Sputnik, basit ama etkili bir araçtı. Bu önemli gelişme Sovyetler Birliği’nin dünya çapında bilimde ve teknoloji alanında ne kadar ilerleyebildiğinin göstergesidir. 

Bu program Sergey Korolev ve diğer bilim insanları tarafından yönetilmiş ve ilk kez uzay endüstrisi kurulmuştu. Bu endüstri, hala birçok alanda dünyanın en iyisi durumundadır.

Sovyetler Birliği, Sputnik 1’i fırlattıktan bir ay sonra bir canlı göndermeye karar vererek Sputnik 2 ile birlikte Laika adlı köpeği de uzaya gönderir. Laika uzaya giden ilk canlıdır ancak uçuş sonrasında aşırı ısınmadan dolayı ölür.
Sovyetler Birliği hükümetin 1959 yılında açıkladığı program oldukça heyecan vericidir. Programda, otomatik istasyonlar, Ay’a, Mars’a ve Venüs’e yapılacak uçuşlar ve insanların uzaya yolculukları yer alır. 

Sovyetler uzaydaki ilkleri başlattı. Uzaydaki ilk insan, uzaydaki ilk kadın, ilk uzay yürüyüşü, Ay’a giden ilk uzay mekiği, Venüs’e giden ilk uzay aracı ve Mars’a yumuşak iniş yapan ilk uzay gemisi…