Hafıza-i Beşer | Tahir Elçi öldürüldü

Hafıza-i Beşer | Tahir Elçi öldürüldü

Hafıza-i Beşer | Tahir Elçi öldürüldü

1992 yılından itibaren Diyarbakır’da serbest avukatlık yapan Elçi, 1998-2006 arasında Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapmıştır. 1994 yılında 26 kişinin ölümüne neden olan Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, Lice Davası, Temizöz Davası, Roboski Katliamı gibi pek çok davanın da avukatlığını yaptı.

Kasım 2012’de Diyarbakır Barosu Başkanı seçilen Elçi, 2014 yılı olağan genel kurulunda yeniden Baro Başkanlığı’na seçildi. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği üyesi olan Elçi, TBB İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu ile TİHV Kurucular Kurulu üyeliği görevlerini de yürütmekteydi.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki çatışmalarda zarar gören tarihi 4 ayaklı minarenin önünde yaptığı konuşmada, “Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır Barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Açıklama sonrasında, açılan ateş sonucu başına isabet eden bir kurşun sebebiyle yaşamını yitirdi.