Hafıza-i Beşer | 18 Eylül 1976: İşçiler DGM’yi kapattı…

Bundan tam 41 yıl önce, Türkiye işçi sınıfı ve onun devrimci sendikal örgütü DİSK, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) karşı ayağa kalktı. 12 Mart döneminin ürünü olan DGM’ler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Milliyetçi Cephe hükümeti ise DGM’leri yeniden kurmak ve yasalaştırmak istiyordu. Ancak karşısında büyük bir duvar vardı: Sol ve sendikal hareket. 1976 yılının 16... View Article

Hafıza-i Beşer | 18 Eylül 1976: İşçiler DGM’yi kapattı…

Bundan tam 41 yıl önce, Türkiye işçi sınıfı ve onun devrimci sendikal örgütü DİSK, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) karşı ayağa kalktı.

12 Mart döneminin ürünü olan DGM’ler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Milliyetçi Cephe hükümeti ise DGM’leri yeniden kurmak ve yasalaştırmak istiyordu. Ancak karşısında büyük bir duvar vardı: Sol ve sendikal hareket.

1976 yılının 16 Eylül’ünde başlayıp 20 Eylül’üne kadar süren DGM direnişi, Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli bir yere sahiptir. Direniş, tüm Türkiye’de ve özelde İzmir’de toplumu da harekete geçirmiştir. 12 Mart’ın ardından işçi sınıfı, sendikasına, DİSK’e sahip çıkarak onu güçlendirmeye çalışıyordu. Bu süreç solun da tekrar toparlanmasını sağlamıştı. Böylece DİSK büyüyor, işçiler ve halk daha da politikleşiyordu.

Ülkemizde işçi sınıfının öncülüğünde ilk kez kitlesel olarak kutlanan 1976 1 Mayıs’ından alınan güç ile 16 Eylül 1976’da DİSK ‘genel yas’ ilan etti ve bir dizi eylem başlattı. DİSK’e bağlı işyerlerinde ve diğer bazı üretim alanlarında üretim durduruldu. Eylemler 20 Eylül tarihine kadar sürdü.

DGM direnişi, yaşanan gözaltılara ve işten atmalara karşın başarıyla sonuçlandı. DGM yasası engellendi. Dikkat çeken nokta ise o güne kadar hep kendi ekonomik talepleri için harekete geçen işçi sınıfının, DGM gibi siyasal bir konuda açıktan tavır koymasıydı.

‘DGM’yi ezdik sıra MESS’te’

DGM direnişinin ardından gelen mücadele başlığı ise Madeni Eşya Sanayicileri ve İşverenleri Sendikası (MESS) ile DİSK’e bağlı Maden-İş arasında yaşanan toplu iş grup sözleşmesi idi.

Ayağa kalkan işçi sınıfı ve örgütü DİSK, maden işçilerine tam destek verdi. ‘DGM’yi ezdik sıra MESS’te’ sloganıyla hareket eden maden işçilerine, emekçiler, aydınlar sahip çıktı.