Hafıza-i Beşer | 26 Ekim 1982: Yılmaz Güney vatandaşlıktan çıkarıldı

33 yıl önce aramızdan ayrılan yönetmen, sinema oyuncusu, senarist ve öykü yazarı Yılmaz Güney 26 Ekim 1982'de vatandaşlıktan çıkarıldı.

Hafıza-i Beşer | 26 Ekim 1982: Yılmaz Güney vatandaşlıktan çıkarıldı

Yönetmen, sinema oyuncusu, senarist ve öykü yazarı Yılmaz Güney 26 Ekim 1982 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı.
1 Nisan 1937 yılında Urfa’da doğan Yılmaz Güney, hayatı boyunca emekten ve emekçiden yana oldu. Sosyalist kimliği yüzünden hapis yattı, ülkesinden gitmek zorunda kaldı.

Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere öyküler yazan Yılmaz Güney, bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılandı ve 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına mahkum oldu.

1972 yılında ise “devrimcilere yardım ve yataklık yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkum edildi. Yılmaz Güney hapishanede kaldığı süre boyunca sinema ve sanat ile ilgili fikirlerini; şiir ve öykülerini o dönemde çıkarmaya başladığı Güney dergisinde yayınladı. Mahkumluğu bittiğinde ise “Arkadaş” filmini çekti. Sonra da “Endişe” geldi…
“Endişe” filminin çekildiği Yumurtalık ilçesinde, bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu’yu tabancayla vurarak öldürmekten tutuklandı ve 13 Temmuz 1976′da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevi süresince yazdığı “Sürü” ve “Yol” filmleri sinemaya aktarıldı.

12 Eylül darbesi döneminde Güney dergisi kapatıldı. Yılmaz Güney hakkında, yazdıklarından ötürü 10 ayrı dava açıldı ve toplam 100 yıl hapsi istendi. Güney, 1981′de Isparta yarı açık cezaevinden izinli olarak ayrıldı ve yurt dışına kaçtı.

Yaptığı filmler ile Cannes’dan ödül alan Yılmaz Güney, 26 Ekim 1982’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkartıldı.

1984′te mide kanserinden ölen Yılmaz Güney, son yıllarını Paris’te geçirdi.