Hafıza-i Beşer | 17 Aralık 2013: Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu açığa çıktı

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu tarihte bugün ortaya çıktı.

Hafıza-i Beşer | 17 Aralık 2013: Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu açığa çıktı

Bugünlerde gündemde olan, Rıza Sarraf’ın yargılanmasına neden olan olaydır. 17 Aralık 2013’te gerçekleşen yolsuzluk operasyonunda ‘rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık’ gibi gerekçelerle, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı.

Operasyonu koordine eden isim ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz idi.

17 Aralık operasyonunun ardından ilk deprem Emniyet’te yaşandı. İstanbul, İzmir ve Ankara Emniyet’lerinde birçok şube müdürünün yeri değişirken, operasyonu yapan polisler için de tutuklama kararları çıktı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alındı.

Oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlık görevlerinden istifa etti.

Erdoğan Bayraktar canlı yayında ‘Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Başbakan’ın istifa etmesi gerekir’ diyerek bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

17 Aralık tapelerinde “Bakara makara” dediği iddia edilen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış görevinden alındı. 8 AKP Milletvekili partisinden istifa etti.

Rıza Sarraf tutuklandı.

17 Aralık soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner takipsizlik kararı verdi. Aydıner’in takipsizlik kararının ardından dosyanın tek müştekisi olan eski Fatih Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan İnce karara itiraz etti. Ancak İnce’nin itirazı reddedildi. 17 Aralık soruşturmasının birinci yıldönümünde soruşturma dosyası kapandı.

Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmesine yönelik önergeler reddedildi.

Eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklama amaçlı yakalama emri çıkarıldı.

17-25 Aralık yayını yapan cemaat kanalları uydudan çıkarıldı, cemaate yakınlığıyla bilinen gazetelere kayyum atandı. “Paralel” olarak adlandırılan şirketlere el konuldu.