Hafıza-i Beşer | 1 Kasım 1993: İlk din şurası Ankara'da toplandı

Hafıza-i Beşer | 1 Kasım 1993: İlk din şurası Ankara'da toplandı

Hafıza-i Beşer | 1 Kasım 1993: İlk din şurası Ankara'da toplandı

Cumhuriyet tarihinin ilk Din Şurası 1 Kasım 1993 tarihinde Ankara Sheraton Otel’de toplandı. Şura’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk olması, başkanının seçimle belirlenmesi ve başbakanlığa değil cumhurbaşkanlığına bağlı olması yolunda adımlar atıldı.

Şura’da mesai saatleri içerisinde çalışanların Cuma namazı kılmalarını sağlayacak düzenleme yapılması istenirken Diyanet Radyo ve Televizyonu kurulması yönünde çalışmaların hızlandırılması da kararlaştırıldı.

Kur’an kursları ile ilgili olarak “zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması halinde Kur’an kurslarının zarar görmemesi için ilköğretim ve eğitim kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında, ‘beş yıllık ilkokul üzerine en az üç yıl süreli diyanet eğitim merkezlerinde verilen eğitim, zorunlu eğitimden sayılır’ hükmünün yer alması sağlanmalıdır” önerisi kabul edildi.

Ayrıca müftüler ve müftülerce görevlendirilen kişiler tarafından resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi de bir diğer öneriydi.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Şura’ya katılmışlardı. Çiller’in başörtü takması ise uzun süre gündemden düşmedi.