Güney Kore: Kuzey Kore’nin yıkılmasını arzu etmeyiz

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ABD ile KDHC arasındaki gerilime dair açıklamalarda bulundu.

Güney Kore: Kuzey Kore’nin yıkılmasını arzu etmeyiz

ABD’nin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’nda konuşan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne dönük gündemli yapılan oturumda KDHC’ye yönelik açıklamalarda bulundu.

KDHC’yi “açık provokasyon” yapmakla suçlayan Güney Kore lideri, uluslararası toplumun sorunu çözmek için barışçıl çözüm için çaba harcadığını iddia etti. ABD’nin egemen bir ulus olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne yönelik gerçekleştirdiği siyasi müdahalelere ve tehditlere değinmeyen Güney Kore lideri, yaptığı açıklamada aynı zamanda KDHC’nin nükleer programını tek taraflı olarak iptal etme çağrısında bulundu.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in ifadeleri şu şekilde:

“Biz Kuzey Kore’nin yıkılmasını arzu etmeyiz. Yapay yöntemlerle iki tarafın birleşmesi peşinde de olmayacağız. Eğer Kuzey Kore şimdi bile tarihin doğru tarafında olmak isterse, biz ve uluslararası toplum yardım için hazırdır. Kuzey Kore sonunda kendinin izole edilmesine götürecek pervasız tercihlerden bir an önce vazgeçmeli ve diyalog yönünü seçmelidir. Kuzey Kore’ye, diğer ülkelere karşı hasmane tutumundan vazgeçmesi ve nükleer programını geri dönüşü olmayacak şekilde sonlandırması çağrısı yapıyoruz.”