Türkiye referandumu böyle yaşadı: İşte gün boyu yaşanan gelişmeler

Türkiye'de 32 ilde oy verme işlemi başladı.

Türkiye referandumu böyle yaşadı: İşte gün boyu yaşanan gelişmeler

(18:15):

Diyarbakır Adliyesi önünde bekleyen resmi sandık görevlileri, polis tarafından uzaklaştırılmaya çalışılıyor.


 

Gazete Manifesto Yurttaş Hattı’na gelen bilgiye göre Ankara Etlik Anadolu Lisesi’nde polis, sayımı izlemek isteyen seçmenleri engelliyor, okula sokmuyor.


(17:00):

Tüm Türkiye’de sandıklar kapandı.


(16:36):

Ankara Altındağ’da sandıkların kapanmasına yarım saat kala elektrikler kesildi.


(16:20):

Gazeteci Hayri Demir’in  sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiye göre, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde elektrik trafosunun patladığı ve ilçe genelinde elektrik kesintisi yaşandığı bildiriliyor.


(16:00): Gazete Manifesto Yurttaş Hattı’na bildirimde bulunan bir takipçimiz Nevşehir’de ‘Evet’ oyu kullanan bir şahsın sosyal medyada paylaştığı fotoğrafını iletti.

Sosyal medyada kendisini Uluer Grup Yönetim Kurulu Başkanı olarak tanıtan kişinin Furkan Uluer olduğu ve bir otomobilin içerisinde kullandığı ‘Evet’ oyunu sergilediği görülüyor.


(15:46):

Mersin’de oy kullanma işlemi tamamlayan bir yurttaş, “Hayırlı Günler” dediği için tutanak tutuldu.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan Hacı Zarife Çelebi Aygar Anadolu Lisesi’nde bir yurttaş, oyunu kullandıktan sonra sandık kuruluna “Hayır Günler” diyerek seslenmesi üzerine, yurttaş hakkında tutanak tutuldu.


(15:32): Ağrı Pirabat köyünde muhtar ve korucular kadınların sandığa gitmesini engellediği ve erkeklerin kadınların yerine oy kullandığı belirtiliyor.


(15:30):

Başkanlık referandumu için oy kullanma işlemlerinin devam ettiği Mardin’den de usülsüzlük haberleri geldi. Midyat ilçesinde açık oy kullanılırken, Kızıltepe’de de usülsüzlüğe itirazda bulunan iki HDP’li görevlinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Şırnak’ın merkez Yeniaslanbaşar köyünde de korucubaşı ve AKP’li köy muhtarının sandık başında oturduğu ve köylülere blok oy kullandırdığı belirtiliyor.

Şanlıurfa’nın merkez Karaköprü ilçesindeki Şerif Özden Ortaokulu’nda da AKP’li sandık başkanının muhtarlarla birlikte halka açık oy kullandırttığına dair bir fotoğraf ortaya çıktı.


(15:04):

İstanbul’un Esenyurt  ilçesindeki Bey-koop Ali Cebi Ortaokulu bahçesinde plakasız araçların görüldüğü bildiriliyor

(14:43): 

Gazete Manifesto Yurttaş Hattı’na bilgi veren bir vatandaş, Ankara Polatlı’da bulunan Duatepe Anadolu Lisesi’nde 150 tane mühürsüz zarfın bulunduğu tespit edildi. Avukatların olayın yaşandığı yere gitmek üzere harekete geçtiği de bildirildi.


(14:14): 

İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan metro durağının hemen bitişiğindeki AKP’nin “evet” çadırının halen açık durumda olduğunu ve AKP’lilerin çalışma yaptıklarını belirtiyorlar.


(13:29):

Gazete Manifesto’ya ulaşan sandık görevlisinden gelen bilgiye göre, Kartal Uğur Mumcu’da bulunan Kartal Şehit Salih Alışkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin girişinde bulunan panoda Arapça yazılarla kutlu doğum haftası duyurusu afişlerinin olduğu ve yurttaşların itirazı sonrasında indirildiği belirtildi.


(13:22)

Çete lideri Sedat Peker’in koruması oy kullanma kabinine silah ile girdi. Şahıs pusulanın üzerine silahını koyarak sosyal medya hesabından paylaştı.


 

(12:51):

MHP İlçe Başkanı Ersal Koç, kurallara aykırı olmasına rağmen açık bir şekilde oy kullandı. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde oy kullanan Koç oyunun fotoğrafını da paylaştı. Ersal Koç’un oyunun geçersiz sayılması gerekiyor.


(12:46)

Ankara Polatlı’da Cumhuriyet İlkokulu’nda yaşlı bir kadını getirip oğluyum diyerek oy kullandırmaya çalışan AKP’li şahıs tespit edildi. Hakkında tutanak tutulan şahıs daha sonra AKP milletvekili Murat Alparslan ve polisler tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.


 

(12:07):

Üsküdar’da bulunan bir sandıkta, oy verme işleminin yapıldığı sınıfta 15 Temmuz fotoğrafları bulunuyor.


(11:51):

İstanbul’da belediye çalışanı üçüncü oyunu kullanırken yakanlandı.


(11:45):

İstanbul’da Bostancı Atatürk Ortaokulu’nda bir kişi, sandık görevlilerinin “telefonu bırakın” ihtarlarına rağmen telefonuyla kabine girdi. Oyunun fotoğrafını çeken kişi, olayın ardından sandık görevlilerine hakaret etti. Olayla ilgili tutanak tutuldu.


(11:38):

Tuzla Orhanlı İlkokulu’nda boş olması gereken zarfların içinden evet pusulaları çıktı.


(11:32):

İstanbul Bağcılar’da Koca Ragıp Paşa İlkokulu’nda, 4213 nolu sandıkta zarflara ve oy pusulalarına mühür vurulmadığı belirtildi. Durumun 10:30 civarında vatandaşlar tarafından fark edilmesi üzerine tutanak tutulmak istendi ancak AKP’liler tutanak tutulmasına engel oluyor.


(11:23): 

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde referandum için kurulan 159 sandığın bazılarında, seçim başladıktan sonra oy pusulalarına basılan mühürde, ‘Evet’ yazdığı ortaya çıktı.
 

Olayın İlçe Seçim Kurulu’na bildirilmesinin ardından ‘Evet’ yazan mühürler toplatılarak yerine ‘Tercih’ yazan mühür dağıtıldı.

Reyhanlı’da sabah saat 08.00’de başlayan oy kullanma sırasında, vatandaşlara tercihlerini yapması için verilen mührün üzerinde, ‘Evet’ yazdığının fark edilmesi üzerine durum İlçe Seçim Kurulu’na bildirildi. Bunun üzerine harekete geçen İlçe Seçim Kurulu, bazı sandıklardaki üzerinde ‘Evet’ yazan mühürleri toplattı. Bir süre duran oy verme işlemi, üzerinde ‘Tercih’ yazan mühürlerin dağıtılmasıyla tekrar başladı.

Bazı seçmenler dağıtılan mühürde, ‘Evet’ yazmasına tepki gösterdi.
 
(DHA)

(11:10):

Ankara’da bulunan Altındağ Hayme Hatun İlkokulu’nda CHP sandık kurulu başkanı kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.


(10:51):

Ankara Altındağ Şerife Bacı MTAL’de zihinsel engelli kadınla kabine girmeye çalışan kişi engellendi.


Başkanlık için Anayasa değişikliklerini içeren referandum oylaması saat 07:00 itibariyle 32 ilde başladı.

Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00’den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Diğer illerde ise 08.00’de oylama başladı.

Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140  sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282’sini oy verme gününe  kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için  cezaevlerine de 461 sandık kuruldu.
 
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy verebilecek. Kağıdı  bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus  kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı  kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy kullanabilecek.
 
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden  seçmenin oy verebilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C.  kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak.
 
Seçmenler, YSK’nın ”www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi  sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
 
Halk oylamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde “Evet”, kahverengi renk üstünde  “Hayır” ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  “Tercih” mührü kullanılacak.
 
10 siyasi parti
 
Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun’un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi.
 
Buna göre, AKP, CHP, HDP ve MHP’nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına üye verebilecek.
 
Yurt dışı oyları
 
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında yurt dışındaki  seçmenler için 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sandık kurulmuş, 27 Mart’ta başlayan  oy verme işlemi, 9 Nisan’da sona ermişti.
 
Halk oylaması için yurt dışında 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy  kullandı.
 
Ankara’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda  saklanan oylar, bu akşam, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından  diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.
 
Gümrüklerde oy verme sürüyor
 
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 27 Mart’ta başlayan oy verme işlemi ise bu akşam saat 17.00’ye kadar sürecek.
 
Oy verme işleminin sürdüğü gümrük kapıları şöyle:
 
Sarp, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük  kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Çardak, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep,  Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya, Dalaman,  Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları ile Kuşadası,  Ayvalık, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Samsun liman gümrük kapıları.
 
Oy verme yerleri
 
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını  tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin  gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak.
 
Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği  yer merkez olmak üzere yüz metre yarıçaplı alan sandık alanı olacak. Sandık  alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler,  siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri  dışında hiç kimse giremeyecek.
 
Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret  taşımayacak.
 
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş olarak  sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol  edecekler.
 
Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan,  düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına  çıkarabilecek.
 
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı  işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu  başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi  üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme  işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
 
Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale,  telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık  başından ayrılacaklar.