“Görünmez katil” Türkiye’de dolaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “görünmez katil” olarak adlandırılan hava kirliliği, Türkiye’nin 80 ilinde Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği değerlerin çok üstünde. Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın hazırladığı habere göre, Çankırı hariç Türkiye’nin bütün şehirlerindeki hava kirlilik oranları, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği normal sınırların çok üstünde. Her yıl 7 milyondan fazla insanın ölümünden sorumlu olan hava... View Article

“Görünmez katil” Türkiye’de dolaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “görünmez katil” olarak adlandırılan hava kirliliği, Türkiye’nin 80 ilinde Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği değerlerin çok üstünde.

Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın hazırladığı habere göre, Çankırı hariç Türkiye’nin bütün şehirlerindeki hava kirlilik oranları, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği normal sınırların çok üstünde.

Her yıl 7 milyondan fazla insanın ölümünden sorumlu olan hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) istatistiklerine göre akciğer kanserine bağlı ölümlerin %36’sı, KOAH’a bağlı ölümlerin %35’i, inmeye bağlı ölümlerin %34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %24’ünden sorumlu olarak gösteriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre hava kirliliği, insanlarda kanser yaptığı kanıtlanmış olan Grup 1 kanserojen etkene sahip.

Doç. Dr. Çalışar:

Hürriyet’ten Mesude Erşan’a konuşan Doç. Dr. Çalışar’a göre ise bunların da ötesinde, hava kirliliğinin öncelikli çevre sorunu olan bölgelere 80 yeni termik santral yapılıyor. Yapılan termik santrallerle birlikte bölgelerdeki hava kirliliğinin daha artacağını belirten Doç. Dr. Çalışar’a, “Termik santrallerin yol açtığı kirlilik de akciğer kanseri, KOAH, astım, akciğerde sertleşme, bronşit, sık solunum yolu enfeksiyonları, kalp krizi, yetmezliği ve ritm bozukluğu, inme, Alzheimer, gebelik diyabetine yol açıyor. Ayrıca çocuklarda akciğer gelişimini bozuyor, otizme zemin hazırlıyor. Sperm üretimini bozuyor.” şeklinde konuştu.